UEFA Nations League Voorspellingen en Tips

De UEFA Nations League. Dit nieuwe internationale voetbaltoernooi van de UEFA bestaat pas sinds 2019, maar begint al steeds meer naar de voorgrond te treden als populair evenement om op te wedden. In dit artikel vertellen we je meer over de UEFA Nations League. We geven je natuurlijk ook onze voorspellingen en tips voor het evenement van 2023. 

Bekijk ook: voorspellingen voor meer voetbalcompetities.

UEFA Nations League

Hoe werkt de Nations League in het kort

De Nations League is ingericht als een competitie met vier divisies. Deze vier divisies bestaan uit divisie A, divisie B, divisie C en divisie D. Divisies A, B en C hebben alle drie 16 landenteams. Groep D bestaat uit zeven resterende landen die zijn opgedeeld in 2 groepen. Een van drie landen en een van 4 landen. Divisie A is de hoogste divisie en divisie D is de laagste niveau.

In totaal zijn er 52 deelnemende landen. 

Divisies A, B en C bestaan ook weer elk uit vier groepen van vier teams, waarbij de vier groepswinnaars van divisie A zich kwalificeren voor de knock-out finale. Groepswinnaars van de divisies B, C en D promoveren, en de verliezers van de vier groepen in divisie A en B degraderen. De vier verliezers in divisie C gaan naar de play-offs, waarin de twee verslagen teams degraderen naar divisie D. 

Programma Nations League 2023

Alle teams in de vier divisies speelden een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar tussen juni en september 2022. Je vindt alle uitslagen van de UEFA Nations League hier! 

De knock-out fase met halve finales en finale zal gespeeld worden in juni 2023. In de halve finales zullen Nederland en Kroatië gaan strijden om een finaleplek, dit geldt ook voor Spanje en Italië.

Nations League poules en stand

De Nations League 2022/2024 is van start gegaan in juni 2022. In alle divisies staat er veel op het spel, want promotie naar een hogere groep en het winnen van de Nations League staat op het spel. De poule Nations League en de poule Nederland Nations League ziet er als volgt uit, met de winnaars dikgedrukt:

Divisie A

 • Groep 1: Frankrijk, Denemarken, Kroatië, Oostenrijk
 • Groep 2: Spanje, Portugal, Zwitserland, Tsjechische Republiek
 • Groep 3: Italië, Duitsland, Engeland, Hongarije
 • Groep 4: België, Nederland, Polen, Wales

Divisie B

 • Groep 1: Oekraïne, Schotland, Ierland, Armenië
 • Groep 2: IJsland, Rusland, Israel, Albanië
 • Groep 3: Bosnië en Herzegovina, Finland, Roemenië, Montenegro
 • Groep 4: Zweden, Noorwegen, Servië, Slovenië

Divisie C

 • Groep 1: Turkije, Luxemburg, Litouwen, Faeröer eilanden
 • Groep 2: Noord-Ierland, Griekenland, Kosovo, Cyprus
 • Groep 3: Slowakije, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan
 • Groep 4: Bulgarije, Noord-Macedonië, Georgië, Gibraltar

Divisie D

 • Groep 1: Liechtenstein, Moldavië, Andorra, Letland
 • Groep 2: Malta, Estland, San Marino

Waar is de finale van de Nations League?

Het is inmiddels bekend waar de halve finales en de finale van de Nations League gespeeld zal worden. Een van de groepswinnaars in divisie A kon zich vrijwillig opgeven om gastland te worden. Zowel Nederland en België zijn hier kanshebbers voor! Het is ons eigen land geworden. 

Op 15 juni neemt Oranje het op tegen Kroatië in de Rotterdamse Kuip. 16 juni staan Spanje en Italië tegenover elkaar in het stadion van FC Twente. De finale zal op 18 juni plaatsvinden, dan is het toneel weer de Kuip.

Nations League Nederland kansen voorspellen

De kansen voor Nederland om de Nations League te winnen zijn zeker aanwezig. Ten eerste omdat we in divisie A spelen en ten tweede omdat je altijd voor je eigen team moet juichen. Wil Nederland de Nations League winnen, dan zal Oranje bovenaan moeten eindigen. Dat is ook gebeurd! Zo werd België twee keer verslagen, op dat moment toch wel de nummer een van de wereldranglijst!

Wie heeft de vorige editie gewonnen?

De UEFA Nations League 2020 werd gewonnen door Frankrijk. Les Blues, de Franse haantjes, wisten tijdens de finale Spanje te kloppen met een 2-1 winst. De troostfinale werd gespeeld tussen België en Italië. Hier ging Italië er met de derde plek vandoor, want onze zuiderburen verloren met 2-1. 

Wat valt er te winnen?

Naast faam valt er een leuke ‘bonus’ te winnen voor de winnaar en nummers twee, drie en vier van de Nations League, want de winnaar van de Nations League ontvangt zo’n slordige 10,5 miljoen aan prijzengeld. Daarnaast krijgen de landen die tweede en derde en vierde worden respectievelijk een ‘bonus’ van 9 miljoen, 8 miljoen en 7 miljoen, daar is dus niets mis mee.

UEFA Nations League cup

Deze mooie beker hoort natuurlijk ook bij de winst!

Landen kunnen zich via de Nations League niet direct plaatsen voor het EK.