In september van dit jaar leek er nog niets aan de hand. Van de controverse rondom de OneLove band was nog niets te merken. De FIFA had zich nog niet uitgesproken over deze band die sommige aanvoerders zouden dragen tijdens het WK in Qatar.
Daar kwam in November verandering in, want de FIFA besloot op last van een boete dat deze band verboden zal zijn tijdens het toernooi. Volgens de FIFA is hier sprake van een politiek statement, en dat is verboden.
Alle deelnemende landen die voornemens waren om deze boete te accepteren werden twee voor twaalf verrast door de FIFA met een plotselinge verandering van het eerdere dreigement. Er werd op het laatste moment bepaald dat iedere aanvoerder met een OneLove zal worden bestraft met een gele kaart.
Deze sportieve maatregel is zelfs voor de KNVB te veel van het goede. Onze Virgil van Dijk zal daarom een band dragen die is voorgeschreven door de FIFA.
Wat betekent de OneLove band?
De OneLove Aanvoerdersband staat ‘diversiteit en inclusie’ in het voetbal. Of het nu gaat om rassendiscriminatie, discriminatie op basis van geloof of geaardheid. De armband is tegen alle vormen van discriminatie: Huidskleur, ras, cultuur, seksuele geaardheid, nationaliteit, geloof, leeftijd en geslacht. Kortom, het verwerpen van alle vormen van discriminatie.
Het symbool dat hiervoor wordt gebruikt is toepasselijk de regenboog in de vorm van een hart. De regenboog staat internationaal bekend als het symbool voor gelijkheid. Deze aanvoerdersband is op initiatief van de KNVB in 2021 gestart. Inmiddels is deze band te vinden in negen Europese competities.
Wat is nu eigenlijk het probleem?
Het probleem kunnen we in een zin samenvatten: De FIFA staat niet toe dat er enig politiek statement gemaakt mag worden tijdens het WK voetbal in Qatar. Laten we dit eens onder de loep nemen.
In artikel 13.8.1 van de FIFA-uitrustingsvoorschriften staat vrij vertaald: ‘Voor FIFA-finalecompetities moet de aanvoerder van elk team de door de FIFA verstrekte aanvoerdersband dragen.’
Bij het uitlekken van de informatie dat er minimaal zeven landen zouden gaan spelen met de OneLove band, verscheen er ineens een persbericht van de FIFA: ‘FIFA is een organisatie die voetbal ten dienste wil stellen van de samenleving door goede en legitieme doelen te ondersteunen, maar dit moet gebeuren binnen het kader van de wedstrijdreglementen die bij iedereen bekend zijn.’
Oké, denken we dan. Daar valt misschien wel iets voor te zeggen, ware het niet dat het Qatar Supreme Committee en de FIFA herhaaldelijk hebben benadrukt dat ‘iedereen welkom is’ te midden van zorgen over de behandeling van mensen van hetzelfde geslacht die een relatie hebben.
Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn illegaal in Qatar, met een minimale celstraf van zeven jaar, waardoor het gebruik van een regenboogarmband een zeer gevoelig onderwerp is.
Het standpunt van Qatar over de mensenrechten van bijvoorbeeld de LGBTQ+ lijkt ook in strijd te zijn met de waarden van de FIFA en roept serieuze vragen op over het standpunt van het bestuursorgaan in verband hiermee. Het beleid van de FIFA stelt dat ‘elke vorm van discriminatie, ook tegen seksuele geaardheid, ten strengste verboden is en bestraft kan worden met schorsing of uitzetting’.
In plaats van de schendingen van de mensenrechten in Qatar te veroordelen, heeft de FIFA de concurrerende landen gevraagd om ‘zich te concentreren op voetbal’ en te stoppen met ‘het uitdelen van morele lessen’.
Welke acties kunnen we (nog) verwachten?
Holland Casino heeft besloten om geen speciale acties en promoties aan te bieden als online bookmaker. Dat vinden we een puik idee!
Waar wij Nederlanders niet de ballen hadden om een statement te maken, dachten de Duitsers daar anders over. Tijdens de elftalfoto, enkele minuten voor aanvang de de wedstrijd tegen Japan, hadden alle Duitsers de hand voor de mond. We mogen dan op sportief vlak het niet altijd kunnen vinden met onze oosterburen, maar dit statement was klasse!
België had het idee opgevat om een regenboog hesje te gebruiken tijdens de warming-up. Dit werd verboden voor de FIFA. Denemarken opperde het idee om het uit-tenue volledig zwart te maken. Ook dit vond de FIFA geen goed plan.
Naast Nederland maken ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken deel uit van de OneLove-actie tijdens het WK voetbal. Het zal ons verbazen wanneer er niet meer creatieve acties zullen volgen om een standpunt in te nemen tegen discriminatie.
We kunnen best een handje helpen met de volgende tip:
Waarom zou Nederland niet een speler kunnen ‘opofferen’ die start als aanvoerder met de OneLove band? Na het ontvangen van de gele kaart kun je deze speler direct wisselen zonder grote gevolgen. De aangewezen aanvoerder Virgil van Dijk kan dan alsnog een voorgeschreven band dragen. De hele wereld is dan getuige van het beste statement dat je kan maken.
Wat vindt WaaropWedden hiervan?
Laten we even vooropstellen dat wij liever over het wedden op sport schrijven, maar als redactie willen wij ook graag onze mening ventileren, want we leven in een democratie.
Een politiek statement maken is volgens de FIFA verboden. Volgens ons is het niet uitbetalen of laat betalen van migrantenwerkers ook verboden. Daargelaten dat er migranten zijn omgekomen tijdens (onveilige) werkzaamheden.
Laten we even niet vergeten dat het de FIFA is geweest die Qatar heeft aangewezen als gastland om dit WK te organiseren. Wetende dat er rechten van de mensen worden geschonden. Hoe hypocriet ben je dan eigenlijk? Het statement van de grootste baas (Infantino) dat er vooral moet worden gekeken wat wij in de afgelopen honderden jaren aan bijvoorbeeld slavernij hebben misdaan, zaagt hout nog plank.
Wat ons betreft mogen er zo veel mogelijk (creatieve) acties worden uitgevoerd door ieder land. WaaropWedden is tegen iedere vorm van discriminatie en voor vrije meningsuiting.