Rondje langs de Europese velden

Voor iedereen die het Nederlands voetbal een warm hart toedraagt zijn het belangrijke weken. Niet alleen omdat er nog clubs uit Nederland strijden om een plek bij de laatste acht, Feyenoord in de Europa League en AZ in de Conference League. Kijken we verder dan onze neus lang is, dan is het belang voor het totale Nederlandse voetbal nog veel groter: de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Over deze lijst later meer informatie. Eerst maar even doornemen hoe de twee overgebleven Nederlandse clubs het hebben gedaan in de eerste confrontatie van hun tweeluik.

Lazio Roma – AZ

Op papier een hele zware loting voor de Alkmaarders in de Conference League. Nu juist tegen een van de sterkst mogelijke ploegen spelen die er nog zijn in de achtste finales. Al helemaal met het resultaat dat de Romeinen haalden tegen koploper Napoli een aantal dagen eerder (winst voor Lazio).

Bij de bookmakers was Lazio dan ook zwaar favoriet om deze wedstrijd te winnen. Niets bleek minder waar. AZ werd dan nog wel in het eerste kwart van de wedstrijd overlopen. Dit resulteerde in een verdiende voorsprong voor de club uit Rome.

Nog voor rust knokte AZ zich terug door te scoren uit een prachtige aanval. Daar bleef het niet bij. Milos Kerkez zorgde zelfs voor de winnende treffer voor de ploeg uit Alkmaar.

De huidige nummer drie uit de Eredivisie presenteerde zich op een manier die AZ-waardig is. Fris en goed voetbal waar Lazio, de nummer drie uit de Serie A, vaak geen vat op had. Een groot compliment voor AZ dat het nu thuis mag afmaken om zich bij de laatste acht te scharen.

Sjakhtar Donetsk – Feyenoord

De Rotterdammers onder leiding van Arne Slot stuitte op de ploeg uit Oekraïne in de achtste finales van de Europa League. Op zich geen slechte loting, met zeker kansen voor Feyenoord om door te gaan. Helaas kan Sjakhtar geen thuiswedstrijden op eigen grond en werd het eerste duel in Warschau afgewerkt.

Het werd tijdens de wedstrijd al snel duidelijk dat Feyenoord een overwicht had, maar weer verzuimde te scoren. Iets dat de laatste tijd wel vaker het geval is. Sterker nog, het was Sjakhtar dat de ban brak door als eerste het net te vinden uit een standaard situatie.

De druk werd door Feyenoord verder opgevoerd in de tweede helft. De meegereisde fans uit Rotterdam konden drie minuten voor het einde van de wedstrijd eindelijk los. Het was de bevrijdende gelijkmaker van invaller Ezequiel Bullaude.

Het eindresultaat van 1-1 op het scorebord is volgens de spelers en begeleiding van Feyenoord een teleurstelling. Volgende week kan de club uit Rotterdam revanche nemen en de vervelende smaak in de eigen Kuip wegspoelen.

UEFA-coëfficiëntenlijst puntentelling

Met het resultaat van beide Nederlandse clubs in Europa, zijn er weer belangrijke punten gesprokkeld voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. Deze lijst bepaalt hoeveel clubs per land er in Europa gaan uitwaaieren vanaf het seizoen 2024/2025. De stand op de lijst beslist niet alleen hoeveel clubs er in de drie competities gaan spelen, maar ook in welke competitie de teams gaan spelen.

De puntentelling van de coëfficiëntenlijst is de opsomming van de prestaties van de afgelopen vijf jaar per land. Ieder land is dan ook afhankelijk hoe goed (of slecht) de vertegenwoordigende clubs het doen in Europa. In de officiële stand van de UEFA-coëfficiëntenlijst vinden we ons land op een keurige zesde plek.

De clubs uit Nederland hebben dit seizoen in totaal 11,500 punten gehaald. Daarmee komt het totaal van de afgelopen vijf jaren op 57.900. Onze naaste belager, Portugal heeft de afgelopen vijf jaar 55,385 punten gescoord en hijgt daarmee ons land in de nek.

Hoe werkt de puntentelling?

Misschien wel zo handig om in het kort even uit te leggen hoe deze puntentelling werkt. Per wedstrijd kan een club twee punten verdienen bij winst en een punt bij een gelijkspel. Het aantal punten moet worden gedeeld door het aantal clubs per land. Dit bepaalt de landencoëfficiënt.

We zijn aan het begin van het seizoen beginnen met vijf Nederlandse clubs, Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Twente. Een simpel rekensommetje leert dus dat AZ 0,40 (2/5) punten heeft gehaald met de overwinning op Lazio. Feyenoord snoept toch nog 0,20 (1/5) punten mee.

Waarom is plek zes zo belangrijk?

Het belang van plek zes is erg groot. Dit heeft te maken met het aantal ploegen dat vanaf het seizoen 2024/2025 mogen deelnemen in Europees voetbal. Het is daarnaast ook goed voor het imago van het Nederlandse voetbal en niet te vergeten de commerciële belangen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met de verschillen tussen plek zes en plek zeven.

PositieDirecte plaatsing CLKwalificatie CLDirecte plaatsing ELKwalificatie ELDirecte plaatsing Conf. LeagueKwalificatie Conf. League
6211002
7110102

Related Posts

Opvallende voetbal winter transfers

Opvallende voetbal winter transfers

Voorbeschouwing Europees clubvoetbal

Voorbeschouwing Europees clubvoetbal

Matchfixing schandalen

Matchfixing schandalen

De UEFA-tussenronde

De UEFA-tussenronde