Shirtsponsors van Premier League clubs

Voor deze post heeft WaaropWedden de hulp ingeroepen van de specialisten van de Engelse Premier League en dan met name de commerciële activiteiten rondom deze topcompetitie. Van onze kant willen we daarom graag onlinesportwedden.com bedanken voor de aanlevering van alle feitjes en weetjes over de shirtsponsors van de Premier League clubs.

Je zult misschien denken waarom we hier meer over gaan vertellen, we zijn immers een site die veel informatie geeft over het aangaan van weddenschappen en tips geeft over voorspellingen. De achterliggende reden is eigenlijk heel simpel: Acht clubs uit de Premier League hebben namelijk een bookmaker als shirtsponsor.

Voor ons interessant genoeg om daar wat dieper op in te gaan. Hoeveel geld is hiermee gemoeid en waarom willen bookmakers zo graag shirtsponsor zijn van een club uit de hoogste Engelse voetbalcompetitie?

Welke clubs hebben een bookmaker als shirtsponsor?

NaamBookmakerContractwaarde (in miljoenen euro)
BournemouthDafabet3~5*
BrentfordHollywoodbets3~5*
EvertonStake.com11,34
FulhamW883~5*
Leeds UnitedSBOTOP6,8
Newcastle UnitedFun885,67
SouthamptonSportsbet.io3~5*
West Ham UnitedBetway11,34

(*) De exacte waarde van het sponsorcontract kan iets hoger of lager zijn.

Zoals je hierboven kunt zien, zijn het bookmakers die je misschien niet kent. In ons land zijn de Toto, Bet365, Unibet en Circus de meer aansprekende namen om een Toto voorspelling te doen of te wedden op de uitslag van een wedstrijd.

In Engeland daarentegen zijn dit inmiddels gevestigde namen die allemaal hun hoofdkantoor hebben in belastingparadijzen zoals Isle of Man, Malta en Curaçao. Dat zal voor de volle 100% een reden hebben! In het seizoen 2020/2021 werd er namelijk meer dan 1,5 Triljoen euro ingezet op voetbalwedstrijden door Engelse ‘punters’ (gokkers). Gemiddeld werd er op iedere EPL-wedstrijd in het seizoen 2020/2021 ruim 3 miljoen euro aan weddenschappen geplaatst.

Data over de totale ingezette waarde van het vorig seizoen hebben we nog niet, maar dat bedrag zal zeker worden geëvenaard, zo niet overtroffen. Nu moeten we wel opmerken dat deze kolossale inzet gedaan werd bij alle (online) wedkantoren in Engeland en niet alleen bij de huidige shirtsponsors.

Voor ons lijkt de reden om shirtsponsor te worden bij een Engelse Premier League club dan ook een logische reden. Een investering van ‘slechts’ enkele miljoenen om ook maar een paar procent marktaandeel te vergaren moet bijna wel winst opleveren.

Alle huidige shirtsponsors uit de Premier League zullen ongetwijfeld een degelijke analyse hebben gemaakt voordat een club benaderd wordt met een sponsor aanbod. Er zal ook vast gedacht zijn aan de synergie tussen de bookmaker en de club en de uitstraling die de club heeft in eigen land en daarbuiten.

Naamsbekendheid door de verkoop van shirts aan fans in binnen- en buitenland levert al snel het resultaat op dat een sponsor voor ogen heeft. Deze trend van de afgelopen jaren binnen de Engelse topcompetitie is nu ook neergestreken in ons land. Kansino is namelijk de shirtsponsor van AZ Alkmaar.

Andere shirtsponsors

Wanneer we letten op de clubs die een bookmaker als shirtsponsor hebben, dan zijn dit voornamelijk clubs die je in de middenmoot of nog lager op de ranglijst tegenkomt. Uitzondering is alleen Newcastle United dat nog meedoet om een Champions League ticket voor komend seizoen.

Ook hiervoor lijkt een gegronde reden te zijn. De echte topclubs vangen namelijk velen malen meer voor een contract om een bedrijfsnaam op het shirt te hebben. Wellicht meer dan een bookmaker lief is.

Zo ontvangt Manchester City meer dan 75 miljoen euro per jaar om de luchtvaartmaatschappij Etihad te promoten. Stadsgenoot United strijkt zo’n 54 miljoen per jaar op door TeamViewer (software) op het shirt te hebben geplakt.

Liverpool moet het doen met bijna 57 miljoen euro per jaar met als shirtsponsor Standard Chartered, een financiële instelling.

De drie grote clubs uit Londen ontvangen ongeveer eenzelfde bedrag per jaar, ongeveer 45 miljoen euro. Tottenham Hotspur heeft AIA (verzekeringen) als shirtsponsor. Chelsea met Three (telecommunicatie) en Arsenal heeft Emirates (luchtvaartmaatschappij) op het shirt staan.

Voor ons lijken dit allemaal onwaarschijnlijk hoge bedragen en vallen in het niet bij de inkomsten die sommige Nederlandse topclubs ontvangen voor een shirtsponsor. Ajax doet nog leuk mee en ontvangt van Ziggo nog net geen 9 miljoen euro per jaar. Feyenoord moet genoegen nemen met ongeveer 5,5 miljoen euro en heeft Europarcs op het shirt staan.

Related Posts

Drie redenen waarom je live wilt wedden tijdens het kijken van voetbal

Drie redenen waarom je live wilt wedden tijdens het kijken van voetbal

Waar kan ik op wedden?

Waar kan ik op wedden?

Het opstellen van voetbalvoorspellingen: Dit zijn onze drie beste tips

Het opstellen van voetbalvoorspellingen: Dit zijn onze drie beste tips

Tips voor het spelen van roulette

Tips voor het spelen van roulette