Wedden op American Football / NFL

Sport is een belangrijk onderdeel van de cultuur in de Verenigde Staten. Historisch gezien is honkbal de nationale sport geweest. In meer recente decennia is American football uitgegroeid tot de populairste sport in termen van kijkerspubliek. Wedden op American Football wordt dan ook steeds populairder.

Op deze pagina vind je meer informatie over de NFL (de National Football League). We nemen je mee naar de historie en de belangrijkste dagen om in je kalender te zetten. Ook gaan we een voorspelling doen wie dit seizoen de meeste kans maakt om de prestigieuze Super Bowl te winnen. Denken de bookmakers hetzelfde of hebben ze andere teams in het vizier?

Wil je zelf wedden op American football? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voordat je gaat wedden op de meest bekeken sport in de Verenigde Staten. Lees met welke soort weddenschappen je het meeste kans maakt om te winnen.

Wist je trouwens dat er een Nederlander is geweest die in de finale van de NFL heeft gestaan? We geven je aan het einde van deze pagina het antwoord.

nfl

Nabeschouwing Super Bowl 2023

Vooraf hadden analisten al voorspeld dat het een titanenstrijd zou gaan worden. Dat werd het ook! Een klassieke eindstrijd tussen twee ploegen die nauwelijks voor elkaar onder doen. De arena waar het zich afspeelde was het Stade Farm stadium in Glendale, Arizona.

De finale van de Super Bowl LVII tussen de Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles zal de boeken in gaan als de eerste wedstrijd waarbij twee donkere quarterbacks zouden starten.

Jalen Hurts namens de Eagles en Patrick Mahomes voor de Chiefs zorgden voor een fantastische en memorabele wedstrijd waarbij de Chiefs aan het langste eind trokken.

Met nog ruim 10 seconden op de klok en een stand van 35-35, maakte de Eagles 'defence' een overtreding. Dit resulteerde in een nieuwe kans voor de Chiefs, die slim de tijd uitspeelde en de kicker Harrison Butker het veld instuurde om het karwei af te maken.

Met een field goal werd de eindstand 38-35 bereikt en het feest barste los in Kansas City.

Wij hadden de Chiefs hoog op ons lijstje staan als favoriet om de Super Bowl 2023 te winnen. Had je ingezet op de ploeg uit Kansas City, dan had je een leuk bedrag kunnen winnen. Het volgend seizoen weer nieuwe kansen.

We gaan je op de hoogte houden van het aankomende seizoen met onze eigen voorspellingen van de favorieten. We gaan ook de bookmakers in de gaten houden en zien wij zij gaan verwachten.

Je kunt hieronder nog eens nalezen hoe de voorspellingen van de Super Bowl 2023 tot stand zijn gekomen en nog veel meer informatie.

De belangrijkste speeldata van de NFL

De eerste wedstrijd in de NFL van het seizoen 2022-2023 is op 8 september 2022 gespeeld. De aftrap van het nieuwe seizoen werd gespeeld tussen de Buffalo Bills en de Los Angeles Rams. De Bills wisten met 31-10 de Rams van zich af te schudden. Daarmee hebben ze gelijk een visitekaartje afgegeven en de titelaspiraties te kennen gegeven.

Het reguliere seizoen kent 17 speelronden voor ieder team en is geëindigd op acht januari 2023. Wat rest zijn de play-off wedstrijden die hieronder zijn weergegeven.

  • 14-16 januari: Wild Card Round. De Amerikanen noemen dit zelf het Super Wild Card weekend. Vrij vertaald is dit een verkorte versie van de achtste finales.
  • 21-22 januari: Divisional Round. Dit zijn de kwartfinale wedstrijden per conference.
  • 29 januari: Conference Championship games. Dit is de halve finale en hier wordt bekend wie de NFC gaat winnen en wie de AFC kampioen wordt.

12 februari: Super Bowl LVII. De grote finale. Deze zal worden gespeeld in het stadion van de Arizona Cardinals.

Voorspellingen NFL play-offs

Laten we beginnen met een opsomming van de winnaars van de afgelopen jaren.

  • 2022 - Los Angeles Rams
  • 2021 - Tampa Bay Buccaneers
  • 2020 - Kansas City Chiefs
  • 2019 - New England Patriots
  • 2018 - Philadelphia Eagles
  • 2017 - New England Patriots
  • 2016 - Denver Broncos
  • 2015 - New England Patriots
  • 2014 - Seattle Seahawks
  • 2013 - Baltimore Ravens
  • 2012 - New York Giants
  • 2011 - Green Bay Packers
  • 2010 - New Orleans Saints

Helaas kunnen we niet zo veel aan deze statistiek. Afgezien van de New England Patriots is er steeds een andere winnaar geweest.

Wat we wel weten is het feit dat bij de laatste twee winnaars een nieuwe quarterback aan het seizoen is begonnen.

De bekendste quarterback, Tom Brady (die niet van stoppen wil weten) speelt dit jaar opnieuw bij de Tampa Bay Buccaneers. Helaas heeft hij het deze keer niet waar kunnen maken. In de wildcard play-off wedstrijd werd verloren van de Dallas Cowboys.

We moeten dus op zoek naar andere bronnen om informatie in te winnen. We komen dan na wat speurwerk uit op insiders die deze sport al een aantal decennia volgen. Een andere bron van informatie halen we uit de zogenaamde NFL futures market. Deze populaire markt richt zich op al afgesloten weddenschappen van de komende NFL winnaar.

Wanneer we deze twee bronnen met elkaar vergelijken, dan komen wij tot de volgende conclusie; De Buffalo Bills winnen dit seizoen de Super Bowl. De overige drie kanshebbers zijn de Dallas Cowboys, de New York Giants en de Kansas City Chiefs.

NFL play-offs favorieten bij de bookmakers

De bookmakers hebben een iets ander beeld van de topfavorieten, wanneer we deze vergelijken met onze eigen voorspelling;

  • Kansas City Chiefs (4× de inzet)
  • Buffalo Bills (4.5× de inzet)
  • San Francisco 49ers (5.5× de inzet)
  • Philadelphia Eagles (6× de inzet)
  • Cincinnati Bengals (9× de inzet)
  • Dallas Cowboys (10× de inzet)
  • New York Giants (28× de inzet)
  • Jacksonville Jaguars (35× de inzet)

Voor de odds die hierboven worden weergegeven hebben we gekeken naar de noteringen van Circus. Volgens onze redactie een prima aanbieder voor het wedden op de NFL.

De geschiedenis van de NFL

De NFL staat voor de National Football League. Deze werd in 1920 opgericht, maar heette toen nog de American Professional Football Conference (APFC). De NFL bestaat uit 32 teams. Deze zijn opgedeeld in de NFC en AFC.

In 1991 besloot de NFL ook professioneel American football in Europa te introduceren. Deze opzet startte met tien ploegen. Ook in Nederland was er een club die mee heeft gedaan, de Amsterdam Admirals.

Helaas voor alle fans in Europa besloot de NFL in 2007 om de stekker eruit te trekken door zwaar tegenvallende financiële resultaten. Na een gerapporteerd verlies van ruim 30 miljoen dollar, werd besloten de marketingactiviteiten weer terug te brengen naar het eigen land.

NFC en AFC

De NFC en AFC zijn twee conference groepen in het American football. Deze staan respectievelijk voor de National Football Conference en de American Football Conference. Een lange tijd geleden waren dit verschillende competities die ieder voor hun eigen titel speelde.

Ondertussen zijn deze competities samengevoegd tot de NFL. De NFC en AFC zijn onderverdeeld in verschillende divisies. Deze zijn voor beide competities opgedeeld in East, South, West en North en bestaan uit vier teams per divisie.

Super Bowl

De teams in de NFC en AFC spelen in eerste instantie niet tegen elkaar. Tijdens het reguliere seizoen zien deze teams elkaar dus niet. Tot aan de play-offs. Hier spelen zes teams van elke conference tegen elkaar voor de Super Bowl. De Super Bowl is de kampioenswedstrijd in het American football.

De finale van de Super Bowl wordt elk jaar in februari gespeeld. De play-offs voor de Super Bowl werken via een knock-out systeem. De twee teams met het hoogste totaal aantal punten speelt niet tegen elkaar in de eerste ronde van de play-offs. Ze plaatsen zich meteen voor de kwartfinale van de Super Bowl.

Drie veel gespeelde weddenschappen in de NFL

Scoor jij dit jaar een touchdown door te wedden op American Football? We geven je hier meer uitleg over de verschillende soort weddenschappen waar jij op kunt inzetten.

Bij onze aangeraden bookmakers kun je veel verschillende online weddenschappen aangaan. Kies uit een van de onderstaande mogelijkheden als je wilt inzetten op de populairste sport in de Verenigde Staten.

Moneyline

Deze weddenschap is, zoals bij vele sporten, de populairste weddenschappen en ook de moeite waard. Bij deze weddenschap win je simpelweg door te voorspellen welk team gaat winnen. Dit is een makkelijke weddenschap wanneer je net bent begonnen met wedden. Gelijkspel bestaat trouwens niet bij American football, er is dus gegarandeerd een winnaar!

Over/Onder weddenschap

Over/Onder (ook wel point spread betting genoemd) is een andere populaire vorm van wedden op American football. Hierbij zet je in op het totaal aantal punten dat er door beide teams wordt gescoord. Normaal ligt het aantal punten bij een American football wedstrijd tussen de 35 en 50 punten. Je kiest hierbij zelf een foutmarge, deze bepaalt je potentiële uitbetaling.

Wedden op handicaps/spread betting

Hierbij gaat het niet alleen om de winnaar van twee teams, maar om de onderlinge score. Er worden handicaps ingesteld op de teams en deze maken de odds meer gelijk. Dit werkt als volgt:

Wanneer bijvoorbeeld de Kansas City Chiefs spelen tegen de Dallas Cowboys, heeft één van de teams een betere winkans. Als Kansas op -2,5 staat, betekent dit dat ze met 3 punten of meer moeten winnen van de Cowboys. Andersom moeten de Cowboys winnen of met minder dan 3 punten verliezen.

Live wedden

Soms is wedden op de beste teams niet genoeg. American football is een tactische sport met veel pauzes en time-outs. Hierdoor kun je perfect live wedden op verschillende wedstrijden. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de situatie rustig te analyseren en je weddenschap aan te passen als het erop lijkt dat het andere team wint.

De beste NFL-bookmakers online

Je eerste touchdown scoor je bij onze vertrouwde bookmakers. Hier zet je in op verschillende online sportweddenschappen. Je kunt wedden op American football bij onze favoriete bookmakers. Ze bieden ook veel meer sporten om op te wedden aan.

We komen als laatste nog even terug op de vraag welke Nederlander in de finale van de Super Bowl heeft gestaan en heeft gewonnen. Dit was Harald Hasselbach.

Meer lezen over wedden op andere sporten?

Sport >>

WED TIPS VOOR SPECIFIEKE American Football EVENEMENTEN: