Wedden op Darts - Alles wat je moet weten over gokken op darten

Darten was ooit een sport die bijna uitsluitend werd gespeeld in pubs in het Verenigd Koninkrijk en die weinig aandacht kreeg op tv. In de jaren '70 en '80 begonnen echter enkele darters met grote persoonlijkheden de sport te beoefenen en hierdoor is de populariteit ontploft. De darters van nu kunnen dan ook Eric Bristow, Jocky Wilson en Bobby George bedanken voor het toegankelijker maken van darten voor het grote publiek. In de moderne tijd is een avondje darten een geweldige ervaring voor toeschouwers. Bij de grotere toernooien zijn duizenden toeschouwers aanwezig en ook op tv is de sport zeer populair geworden. Vele toernooien worden live uitgezonden en ook het wedden op darts stijgt hierdoor in populariteit.  

Sinds de Haagse postbode Raymond van Barneveld z’n Bacardi colaatjes liet staan en de grote toernooizeges aan elkaar wist te rijgen is de sport ook in Nederland zeer populair geworden. Inmiddels heeft Nederland een groot aantal topdarters voortgebracht, waarvan Michael van Gerwen met afstand de beste is die de pijlen met grote precisie onder de immense druk blijft gooien. Hoog tijd dus voor een pagina op onze website met alles wat je moet weten over gokken op darten.

online wedden op darts

Wedmarkten voor het gokken op darten

Voorafgaand aan elk dartstoernooi zullen online bookmakers verschillende wedmarkten beschikbaar maken om te gokken op darten. Bij een groot evenement zoals het PDC Wereldkampioenschap zullen de odds om te wedden op de winnaar van het toernooi al weken van tevoren geopend worden. Naarmate een toernooi nadert kunnen gokkers ook op individuele wedstrijden inzetten en diverse andere weddenschappen. Hieronder een korte beschrijving van de meest populaire markten voor het wedden op darts.

Winnaar van het toernooi

Wedden op de winnaar van een dartstoernooi kan lucratief uitpakken als je correct weet te voorspellen dat een underdog de prestatie van zijn leven neer gaat zetten. Afhankelijk van het toernooi format kan er zoveel onzekers gebeuren tijdens het verloop van een evenement en de bookmaker odds zullen dit dan ook weergeven.

Waag een gokje bij de beste bookmaker voor darts:

Winnaar van de wedstrijd

De winnaar van een wedstrijd voorspellen is wat de meeste mensen doen als zij gokken op darten. Bij de meeste toernooien, zowel op het BDO- als het PDC-circuit, zal elke wedstrijd een winnaar hebben op het einde. Een uitzondering op deze regel is de PDC Premier League waarin ook een gelijkspel mogelijk is over de wedstrijd bestaande uit zes legs.

Meeste 180’s of over/under

In darts is er niets dat een zaal vol publiek luidruchtiger maakt dan een speler die een 180 gooit. Dit is de maximale score die een speler kan scoren door drie darts in de treble 20 te gooien. Omdat dit een van de hoogtepunten van het spel is, hebben bookmakers verschillende 180’s markten waarop je kunt wedden. Zo kan je bijvoorbeeld inzetten op welke speler de meeste 180’s zal gooien of op de over/under van het aantal 180’s in de wedstrijd.

Hoogste checkout / finish

In darts is de hoogst mogelijke checkout 170, wat een combinatie is van twee treble 20s gevolgd door de roos. Dit cijfer wordt echter niet altijd bereikt, daarom kan je bij de bookmaker gokken of tijdens de wedstrijd een 170 finish gegooid zal worden of je kan voorspellen wat dan de hoogste checkout zal zijn.

Negen Darter / Nine Dart Finish

In standaard toernooidarts is het een race tussen de twee spelers om 501 te halen en ze moeten eindigen op een dubbel of de roos. Het minste aantal darts dat nodig is om dit doel te bereiken is negen en hoewel er een aantal combinaties zijn om dit te doen, blijft een finish met negen darts een zeldzame prestatie.

Als zodanig zijn er gokmarkten waarin je kunt wedden of een negen-dart-finish tijdens een specifieke wedstrijd of in het toernooi als geheel zal voorkomen.

Correcte score voorspellen

Veel sporten hebben markten voor correcte score weddenschappen en darts is daarop geen uitzondering. Deze weddenschap is over het algemeen beschikbaar voor alle PDC-toernooien en de grootste BDO-equivalenten en omvat de taak om de juiste score te noemen waarin een wedstrijd zal eindigen.

Als er in een toernooi sprake is van een best of 3 sets wedstrijdformat dan is een correct score nog redelijk eenvoudig te voorspellen. In de grotere toernooien zoals de PDC Majors kan dit oplopen tot best of 15 sets en dat is natuurlijk een stuk moeilijker te voorspellen. De odds zullen dan natuurlijk ook veel hoger zijn.

Handicap betting

Bij straight match-weddenschappen is het vaak zo dat de ene speler veel sterker is dan de andere en wanneer dit gebeurt, zullen de odds weinig waarde hebben. Bij sommige darts wedden bookmakers is het mogelijk om toch wat hogere odds te krijgen als je gebruik maakt van handicap betting.

Een handicap-weddenschap scenario zou werken door de zwakkere speler met lagere winstkansen te nemen en hen een fictieve voorsprong te geven. Laten we zeggen dat Michael Van Gerwen speelt en dat de odds van MVG om de wedstrijd te winnen op 1.57 staan. Door handicap betting toe te passen, zou je de tegenstander een start van twee sets kunnen geven. Je wedt dan op Van Gerwen met een handicap van -2. In dat geval zou Van Gerwen met drie sets moeten winnen om je de winst te geven. Het is duidelijk een meer riskante weddenschap, maar de odds kunnen toenemen tot 4.0 of hoger, dus het heeft een betere waarde.

online betting

Live wedden op darts en meer tips

Omdat het zo'n snelle sport is, leent darten zich uitstekend voor live wedden. Er zijn veel opties om live te wedden op dartswedstrijden van de matchwinnaar, matchscore, de meeste 180's, set winnaar en nog veel meer. En omdat het live is, zijn er markten die je niet voorafgaand aan de wedstrijd zult vinden, zoals de winnaar van de volgende set en winnaar van de volgende leg.

Kies je bookmaker verstandig als je mee wilt doen aan dit soort weddenschappen, want sommige hebben meer opties om live in-running op darts te wedden dan andere. Het is een kwestie van inloggen en kijken wie qua markten de grootste dekking heeft.

Een andere tip voor het wedden op darts die we je kunnen geven is gokken op toernooien met korte wedstrijden en dan een gokje wagen op de underdog die je een redelijke kans geeft om voor een verrassing te zorgen. In een format waarin de winnaar wordt gekroond over 7 of 10 legs kan namelijk van alles gebeuren.

100 Euro Free credits

50 Euro Free Bet

20 Euro Free Bet

Grootste dart toernooien waarop je kunt wedden

Het grootste evenement op de dartskalender is het PDC Wereldkampioenschap. Deze begint traditioneel elk jaar midden december en de finale vindt plaats op of rond 1 januari. Dit is natuurlijk degene die ze allemaal willen winnen en alle darters zullen ernaar streven om in topvorm te komen voor het grote toernooi. Darts heeft sinds 1978 elk jaar een wereldkampioenschap en dat was rond de tijd dat TV de sport serieus begon te nemen. Vanaf dat moment ging het vooruit tot 1993 toen een beruchte splitsing in het spel plaatsvond, waardoor de sport met twee afzonderlijke bestuursorganen verderging.

De PDC – Professional Darts Corporation – heeft nu de grootste en beste spelers in het spel en hun versie van het Wereldkampioenschap is degene die elke serieuze speler wil winnen. Ondertussen loopt de British Darts Organization (BDO) nog steeds naast de PDC en heeft ze een eigen versie van de Wereldkampioenschappen die elk jaar in januari worden gehouden.

Buiten het belangrijkste Wereldkampioenschap organiseert de PDC ook de grootste darttoernooien op de kalender. Een daarvan is de Premier League, die over meerdere weken wordt gehouden en waarin de beste werpers van het voorgaande jaar te zien zijn.
Deze competitie werd voor het eerst gehouden in 2006 en in zijn huidige vorm heeft de Premier League bewezen een van de meest populaire competities op het circuit te zijn. Elke speler speelt die weken tegen elkaar voordat hij doorgaat naar de knock-outfase. Het heeft het spel naar alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk gebracht en sinds 2017 zijn de toernooi locaties uitgebreid naar Ierland, Duitsland en Nederland.

Dat zijn de belangrijkste evenementen binnen de sport, maar darts is zo populair geworden dat er het hele kalenderjaar door vele spraakmakende toernooien over de hele wereld worden gehouden en er zijn altijd gokmarkten voor elk van hen beschikbaar.

Kalender

 • BDO Wereldkampioenschap (januari)
 • De Masters (januari/februari)
 • Premier League (februari tot mei)
 • Players Championship Series (februari tot november)
 • UK Open Finale (maart)
 • Duitse Darts Masters (mei)
 • World Cup of Darts (mei/juni)
 • Noord-Amerikaans kampioenschap (juli)
 • US Darts Masters (juli)
 • Shanghai Darts Masters (juli)
 • Wereld Matchplay (juli)
 • Australische en Nieuw-Zeelandse serie (augustus)
 • Champions League of Darts (september)
 • Wereld Grand Prix (september/oktober)
 • Europees Kampioenschap (oktober)
 • Finale World Series of Darts (november)
 • Grand Slam of Darts (november)
 • PDC Wereldkampioenschap (december/januari)

Beste goksites Nederland voor darts wedden

Net als bij elke andere sport is het geen verrassing dat sommige bookmakers gewoon een betere keuze zijn als je wilt wedden op darten. Onderaan deze pagina vind je onze eigen aanbevelingen.

Darten is een groeiende sport en alle bookmakers hebben iets te bieden voor de grote toernooien, maar we zijn van mening dat deze bookmakers tot de beste behoren. Het draait allemaal om het vinden van een goede balans tussen aanbiedingen en promoties samen met goede odds en een breed scala aan markten en al deze operators bieden een goede mix van al deze elementen.