Voorbeschouwing WK Darts 2022 Favorieten Voorspellen

Het WK darts 2022 is weer van start gegaan. Vanaf woensdag 15 december nemen de beste darters ter wereld het tegen elkaar op in Alexandra Palace in London. De finale van het wereldkampioenschap vindt plaats op maandag 3 januari 2022. De huidige kampioen is Gerwyn Price, die samen met Peter Wright en Michael van Gerwen tot de grote kanshebbers worden gerekend. Ben je op zoek naar WK darten voorspellingen en tips? Voor het wedden op darts of simpelweg om je vrienden te imponeren met je insider kennis. Maak dan gebruik van deze voorbeshouwing waarin we de WK Darts 2022 favorieten voorspellen.

Op deze pagina kan je vinden:

WK Darts favorieten met bookmaker odds

Hoewel het WK natuurlijk alle kanten op kan gaan, zullen de grote drie: Michael van Gerwen, Peter Wright en Gerwyn Price altijd tot de favorieten voor de eindoverwinning gerekend moeten worden. 

Zij zullen de favorieten zijn, maar zeker niet de enigen die kans maken om wereldkampioen darten te worden. Hier is een blik op vijf van de topkeuzes van ons.

Odds geupdate 26-12

1. Michael van Gerwen - odds 5.00

Wat je ook van hem vind - Michael van Gerwen zal dit jaar uiteraard weer een favoriet zijn.

Alleen een bevlogen Raymond van Barneveld weerhield Mighty Mike de afgelopen acht jaar van minimaal de halve finales. Het lijkt erop dat het Nederlandse icoon, met zijn overwinning in de Players Championship Finals, zichzelf terug in vorm heeft gevonden.

2. Peter Wright - odds 8.00

De Peter Wright die in de kwartfinales van de Players Championship Finals speelde? Ja, zeker een favoriet. Degene die in de halve finale van de Players Championship Finals speelde? Nee nee nee nee nee.

Afgezien van dat rare verlies van Mervyn King, had de ex-wereldkampioen een aantal grote lichtpunten in 2021. Nu zal hij terugkeren naar het toneel van zijn grootste triomf, en eindelijk ook weer een paar fans hebben om hem op het podium te verwelkomen als de houder van de grootste titel in darts.

3. Gerwyn Price - 5.00

Gerwyn Price was dit jaar de speler in vorm in de wereld van het darts en is daarom de grote favoriet bij de bookmakers. Het maakt niet uit wie je bent, of je nu een fan van hem bent of niet, het kan niet worden ontkend dat de Iceman een grote favoriet is voor de titel.

Zijn vorm is enigszins gedaald aan het einde van het seizoen, maar er is geen speler die de kroon het afgelopen jaar meer waard is geweest. Price moet nu dat vertrouwen en die kwaliteit terugwinnen en de controle over het toernooi overnemen zoals hij deed tijdens de World Grand Prix.

Waag een gokje bij de beste bookmaker voor darts:

Outsiders om wereldkampioen te worden

Hierboven staan de top 3 favorieten voor het PDC WK darts 2022. Iedere liefhebber van het darten weet echter dat er tijdens een wereldkampioenschap van alles kan gebeuren en dat een verrassing altijd tot de mogelijkheden behoort. Het is dan ook zeker de moeite waard om eens te kijken wie de outsiders zijn.

Zoals je in het overzicht hieronder kunt zien, kan je met een correcte voorspelling op een outsider om wereldkampioen te worden een flinke duit binnenslepen. 

Dit zijn de quoteringen op Bet365 op 26-12 na afloop van rondes 1 en 2.

Update 26-12

Op het moment van schrijven zijn we in de derde ronde van het toernooi beland en zijn er nog 5 vd 10 Nederlanders die kans maken om wereldkampioen te worden. Omdat wij natuurlijk hopen dat een landgenoot met het wereldkampioenschap aan de haal gaat. Bespreken we hier daarom welke odds Bet365 (de beste bookmaker voor wedden op darten) aanbiedt voor een eindoverwinning van de Nederlanders.

  1. Michael van Gerwen - 5.00
  2. Dirk van Duijvenbode - 76.00
  3. Danny Noppert - 81.00
  4. Martijn Kleermaker - 151.00
  5. Vincent van der Voort - 151.00

Een gokje op één van de Nederlandse outsiders kan je dus een flinke winst opleveren. Wij denken dat Dirk van Duijvenbode best weleens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Een inzet van slechts 10 euro voor aanvang van de derde ronde kan je een winst opleveren van maar liefst 760 euro. Een gokje waard?

Waag een gokje bij de beste bookmaker voor darts:

WK Darten Programma en Wedstrijdschema

De loting van het PDC WK darts heeft inmiddels plaatsgevonden. Titelverdediger Gerwyn Price komt meteen de eerste dag in actie en Michael van Gerwen mag zijn pijlen in de avondsessie van zaterdag 18 december voor het eerst officieel op de triple 20's richten in een tweede ronde match.

Raymond van Barneveld komt op maandag 20 december voor het eerst in actie. De Hagenees begint net als enkele andere grote namen in de eerste ronde. Wat betekent dat zij een wedstrijd meer moeten gooien om de derde ronde te bereiken. 

Hier is het officiele programma voor het WK darten 2021/2022 te zien.  

Achtste Finales (best of 7 sets)

Maandag December 27
Middag sessie (13.30)
Ross Smith (Eng)-Dirk van Duijvenbode (17)
Michael Smith (Eng, 9)-William O'Connor (Ier)
Florian Hempel (Dui)-Raymond Smith (Aus)

Avond sessie (20.00)
James Wade (Eng, 4)-Vincent van der Voort (29)
Gerwyn Price (Wal, 1)-Kim Huybrechts (Bel, 32)
Jonny Clayton (Wal, 8)-Gabriel Clemens (Dui, 25)

Dinsdag December 28
Middag sessie (13.30)
Steve Lennon (Ier)-Mervyn King (Eng, 21)
Ryan Searle (Eng, 15)-Danny Noppert (18)
Joe Cullen (Eng, 13)-Martijn Kleermaker

Avond sessie (20.00)
Rob Cross (Eng, 11)-Daryl Gurney (NIe, 22)
Peter Wright (Sch, 2)-Damon Heta (Aus, 31)
Michael van Gerwen (3)-Chris Dobey (Eng, 30)

Woensdag December 29
Middag sessie (13.30)
José de Sousa (Por, 7)-Alan Soutar (Sch)
Dave Chisnall (Eng, 14)-Luke Humphries (Eng, 19)
Nathan Aspinall (Eng, 10)-Callan Rydz (Eng)

Avond sessie (20.00)
Gary Anderson (Sch, 6)-Ian White (Eng, 27)
+2x Fourth Round

Thursday December 30
Middag sessie (13.30)
3x Fourth Round

Avond sessie (20.00)
3x Fourth Round

Kwart Finales

Saturday January 1
Middag sessie (13.30)
2x kwart finales

Avond sessie (20.30)
2x kwart finales

Halve Finales

Sunday January 2 (20.30)
2x halve finales

Finale

Monday January 3 (21.00)
Finale

Format per ronde

First Round - Best of 5 sets
Second Round - Best of 5 sets
Third Round - Best of 7 sets
Fourth Round - Best of 7 sets
Quarter-Finals - Best of 9 sets
Semi-Finals - Best of 11 sets
Final - Best of 13 sets

Waag een gokje bij de beste bookmaker voor darts:

PDC WK DARTS 2022 voorspellen

Voorspellen wie er gaat winnen is nooit een makkelijke opgave maar zeker dit jaar valt het niet mee. Bij de bookmakers is op dit moment Mighty Mike de favoriet maar tussen hem en Gerwyn Price zien de aanbieders van darts weddenschappen bijna geen verschil. Het beloofd een mooi en sponnend WK darts te worden!

De locatie van het WK 2021-22

Zoals voorheen wordt ook deze keer het WK Darts gehouden in het Alexandra Palace in London. Het Alexandra Palace wordt sinds 2007 al gebruikt als de plek voor het organiseren van het WK Darts. Onder de 96 deelnemers vinden we ook verschillende Nederlandse darters. Het gaat hier om Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode, Jermaine Wattimena, Vincent van der Voort en Jeffrey de Zwaan. Ook zien we Raymond van Barneveld, Maik Kuivenhoven, Ron Meulenkamp en Martijn Kleermaker terug.

Prijzengeld WK DARTS 2022

Na het toernooi gaan de deelnemers in ieder geval niet met lege handen naar huis. De prijzenpot van het WK darts is namelijk rijkelijk gevuld. Zo wordt er tijdens het toernooi in totaal 2.500.000 pond over de deelnemers verdeeld. De winnaar van het toernooi krijgt 500.000 pond prijzengeld mee naar huis. De nummer 2, de zogenaamde runner-up, gaat naar huis met 200.000 pond. De deelnemers die niet verder komen dan de halve finale krijgen ieder 100.000 pond, zij die sneuvelen in de kwartfinale 50.000 pond. De verliezers in de vierde ronde krijgen 35.000 pond, de verliezers in de derde ronde krijgen 25.000 pond, de verliezers in de tweede ronde krijgen 15.000 pond en uiteindelijk krijgen de verliezers in de eerste ronde 7.500 pond mee. Het prijzengeld van het wk darts is hoger dan op andere toernooien.

Tickets kopen voor het wereldkampioenschap

Ieder jaar weer is het toernooi in trek bij fans van over de hele wereld. Ook komen er ieder jaar honderden Nederlandse fans naar het wereldkampioenschap darten. Ben je zelf erg enthousiast als het over darten gaat en wil je als geen ander meemaken hoe het is om aanwezig te zijn in het Alexandra Palace tijdens het grootste darttoernooi van de wereld? Via de officiële website van het toernooi kun je tickets kopen om het wk darts live bij te wonen. Omdat de tickets ieder jaar snel uitverkocht zijn, raden we wel aan om er snel bij te zijn. 

Het WK Darten op tv vanuit huis volgen

Ben je niet van plan om het toernooi bij te wonen maar wil je het WK darten toch graag volgen? Dan kan je dit natuurlijk ook gewoon vanuit huis doen. Het toernooi is dagelijks te zien op RTL7. Ook kun je de wedstrijden direct kijken via Videoland. Kijk het WK Darts op tv, het WK Darts is live te volgen.

Nederlanders aanwezig op het toernooi 

Zoals eerder aangegeven doen er ook dit jaar weer een aantal Nederlanders mee aan het WK Darts. Naast de genoemde Nederlanders die zich hebben geplaatst voor het toernooi bestaat er ook nog de kans dat er nog meer Nederlanders zijn die zich gaan plaatsen. Dit komt omdat er voor het WK darten via de Europese Development Tour nog een plek beschikbaar is. Ook kunnen darters zich op 14 november in Leeuwarden nog kwalificeren op een toernooi waar darters uit de Benelux spelen. Ook Nederlandse Tour Card-houders kunnen hun laatste kans krijgen via de zogenaamde PDPA Qualifier. Hier is nog een kans voor Jelle Klaasen en Jeffrey de Zwaan.

De geschiedenis van het PDC WK DARTS

Het World Darts Championship van de PDC  wordt sinds 1994 georganiseerd en wordt door velen beschouwd als het grootste toernooi ter wereld. De prijzenpot van het toernooi is de grootste van alle darttoernooien in de wereld. Omdat sinds 2006 alle grote spelers eigenlijk langzaam zijn overgestapt naar het PDC, wordt dit WK deze dagen

eigenlijk gezien als het enige en meest prestigieuze toernooi ter wereld. 

Phil Taylor is een bekende naam op het WK, hij domineerde jarenlang op dit toernooi. Tussen 1994 en 2007 stond Taylor continu in de finale en binnen deze periode won hij het toernooi maar liefst elf keer. Phil Taylor heeft sindsdien het toernooi nog in aantal keren gewonnen. Dit was in 2009, in 2010 en 2013. 

Naast het PDC WK Darts voor mannen werd er in 2010 ook voor het eerst een WK Darts voor vrouwen georganiseerd. Dit toernooi heet het Women’s World Darts Championship. Het toernooi werd georganiseerd in Blackpool en het toernooi werd gewonnen door Stacy Bromberg. De eerste vrouw die ooit een toernooi heeft gewonnen tegen een man was Fallon Sherrock. Ze won het toernooi tegen Ted Evetts. In de tweede ronde van het toernooi versloeg ze ook Mensur Suljovic.

Darten door de jaren heen

Zoals bij vele sporten het geval is, kunnen we niet met zekerheid zeggen waar het darten precies vandaan komt. De oorsprong van het spel is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat rond dat Koning Hendrik de achtste van Engeland van zijn boogschutters vroeg om het hele jaar door scherp te blijven. Om dit te doen gooiden enkele boogschutters hun pijlen. Dit spel werd later naar binnen verplaatst en vervolgens ook binnen verschillende pubs gespeeld. Om het spel nog toegankelijker te maken en om het spel ook binnenshuis te kunnen spelen, werden de pijlen korter gemaakt. 

In eerste instantie werden omgekeerde biervaten en omgekeerde wijnvaten gebruikt voor het spel. Ook werden boomstammen doorgesneden om deze te gebruiken voor het spel. Het voordeel van het gebruiken van boomstammen was dat de jaarringen ingezet konden worden voor de puntentelling. Hoe dichter je de pijl bij de middelste jaarring kon gooien, hoe hoger je scoorde. Nadat het spel zich verder ontwikkeld en aan populariteit won onder de Engelse elite werd het spel ook bekend onder de verschillende Britse koloniën van Engeland en de rest van de wereld. 

Tijdens de negentiende eeuw werd het dartspel in vele vormen gespeeld. In deze tijd waren er nog geen algemene regels. Zo was er bijvoorbeeld een variant waar de pijltjes niet gegooid werden maar juist geblazen door een blaaspijpje. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het dartbord bedacht.