Wedden op Formule 1 – Zo gok je op de F1 races van Max Verstappen

Formule 1 is een sport met een van de grootste aantallen volgers wereldwijd en in het laatste decennium hebben dan ook steeds meer bookmakers het wedden op Formule 1 in hun spelaanbod opgenomen. 

Zeker sinds Max Verstappen zijn klasse in bijna iedere race etaleert zijn er ook meer en meer Nederlanders die graag op F1 wedden om de races nog spannender te maken, dit wordt door sommige mensen ook wel toto formule 1 wedden genoemd. 

In de wereld van Formule 1-weddenschappen kan de gokker bij de meeste bookmakers ervoor kiezen om te wedden op de uitkomst van het kampioenschap of een enkele race. Bij een select aantal aanbieders worden meer soorten wedmarkten aangeboden.

Daar kan men ook wedden op onder andere de kwalificatie, de snelste ronde, een top 3 positie, de eerste uitvaller of de volledige samenstelling van het podium. 

Op deze pagina vind je een korte uitleg van deze markten, de racekalender voor het seizoen 2023 en nog enkele tips die je kunnen helpen bij het wedden op Formule 1 races. 

Met het nieuwe seizoen dat op het punt van beginnen staat proberen we je via deze pagina te helpen bij het doen van de juiste voorspelling. Vertellen we je welke aanbieder van online sportweddenschappen de beste bookmaker is. Dit alles zodat jouw ingezette euro de bookmaker geld gaat kosten!

Als je klaar bent om een gokje te wagen? Bekijk dan onze F1 voorspelling voor het 2023 kampioenschap

wedden op formule 1

Geschiedenis van de Formule 1

De Formule 1 heeft zijn oorsprong in Europa in de jaren 1920 en '30 en werd in 1950 een wereldcompetitie. De strijd tussen de verschillende autofabrikanten en de coureurs die iedere race hun leven op het spel zetten om de snelste te zijn, sprak zo tot de verbeelding dat een indrukwekkend aantal mensen de races door de jaren heen is gaan volgen. 

Duels zoals die tussen Senna en Prost, Häkkinen en Schumacher vormen de geschiedenis van de moderne Formule 1. Een strijd om het F1 wereldkampioenschap die de laatste jaren over het algemeen bestreden wordt tussen de teams van Red Bull, McLaren, Ferrari en Mercedes.

In de afgelopen jaren vermaakten o.a. Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel de fans met hun strijd om de hoogste trede van het podium. Maar sinds enkele jaren is Max Verstappen ook van de partij, en hoe!.

Sinds Max Verstappen in een waanzinnig jaar Lewis Hamilton versloeg zijn alle remmen los in Nederland, de laatste races van 2021 werden zelfs door meer dan 5 miljoen mensen live op tv bekeken. En wedden op formule 1 is een vermakelijke manier om de races nog meer spanning te geven.

Voor je gaat wedden moet je natuurlijk wel eerst de basis kennen, welke soorten weddenschappen zijn er, wie zijn de favorieten, wat is er in de laatste race gebeurd.

Top Formule 1 wedmarkten

Gokken op de Formule 1 zijn natuurlijk niet alleen Max Verstappen weddenschappen. Bij de grotere bookmakers zijn er vele markten voor de Formule 1 race sport om op te wedden. Deze wedden op formule 1 markten zijn echter niet bij alle bookmakers online beschikbaar.

In sommige gevallen zijn de mogelijkheden om in te zetten beperkt tot de bovenste twee markten die hieronder beschreven staan. Het voordeel van online weddenschappen is dat je deze weddenschappen nog net voor de start of zelfs tijdens een race nog kunt inzetten, wat wel zo makkelijk is.

Winnaar wereldkampioenschap coureurs

Deze weddenschappen worden meestal aan het begin van het seizoen geplaatst, maar na iedere race worden de quoteringen van de bookie aangepast waardoor je dit ook het hele jaar door kan doen.

Zelfs gedurende de race worden de quoteringen nog aangepast wat sommige durfals tijdens de laatste race in Abu Dhabi inzetten dus heel wat geld heeft opgeleverd. Dit live wedden geeft een leuke extra dimensie.

Wordt Max Verstappen weer de beste coureur en kroont hij zich aan het einde van het seizoen tot weer tot wereldkampioen? 

Winnaar constructeurskampioenschap

In deze markt kan je inzetten op welk team het constructeurskampioenschap (in het Engels Constructor Championship) zal gaan winnen. Welk team behaalt samen met de twee auto's de meeste punten over het gehele seizoen.

Dit is het kampioenschap waar de teams zelf waarschijnlijk het meeste om geven, aangezien deze stand gebruikt wordt bij de verdeling van de televisiegelden. Elke coureur die in de top tien finisht, krijgt punten.

Het Mercedes van Lewis Hamilton heeft het in het laatste seizoen niet gewonnen. Dit keer was het Red Bull Racing.

Normaal gesproken rijden er een jaar twee coureurs voor een team, maar door ziekte en blessures kan het voorkomen dat er een reserve rijder wordt ingebracht, de punten van de reserve rijder worden ook bij het totale puntenaantal van het team opgeteld.

Ook in deze markt kun je live gokken, alle weddenschappen die je zet na of tijdens de 1e race zijn natuurlijk in wezen dan live weddenschappen.

Winnaar van de race

Hier wed je op de coureur die de grand prix wint. Op iedere grand prix worden nieuwe odds aangeboden en voor elke race en zelfs tijdens een race kan je live weddenschappen plaatsen. Voor live wedden geldt dat er grote verschillen kunnen zijn in de aangeboden quoteringen.

Snelste ronde

Hier wed je op de coureur die de grand prix wint. Op iedere grand prix worden nieuwe odds aangeboden en voor elke race en zelfs tijdens een race kan je live weddenschappen plaatsen. Voor live wedden geldt dat er grote verschillen kunnen zijn in de aangeboden quoteringen.

Polepositie - Winnaar kwalificatie

Een populaire markt, hier wed je de coureur die de pole position behaalt tijdens de kwalificatie van de Grand Prix. De rijder die in de 3e kwalificatieronde de snelste ronde rijdt, mag de race vooraan starten. De pole position genaamd.

Gebruik de resultaten van de vrije trainingen om een indruk te krijgen welk team en welk van de twee rijders het beste is om de weddenschap op in te zetten.

Sinds 2 jaar heeft de FIA ook een nieuwe formule op een paar circuits, bij zes races wordt er op zaterdag een zogenaamde sprintrace gehouden, de winnaar van die race mag als 1e starten tijdens de race op zondag.

De startopstelling van de sprintrace wordt aan de hand van de snelste rondetijd in een extra kwalificatie op vrijdag bepaalt.

f1-verstappen

Top 3 klassering

Een veiligere gok optie, in deze markt kan je inzetten op de coureurs die aan het einde van de race een podiumplaats zullen innemen. Je hoeft dus niet te zeggen wie gaat winnen.

Tips voor het wedden op Formule 1

Sinds Max dit Formule 1-seizoen de miljoenen racefans over de hele wereld het hart sneller doet kloppen door Lewis Hamilton te laten zien dat wanneer hij gelijkwaardig materiaal heeft hij de snellere coureur kan zijn is de koningsklasse van de autosport razend populair.

Onder deze fans zijn ook tienduizenden gokkers. Als jij tot de groep behoort die graag een gokje op F1 wil wagen, dan hebben we enkele tips voor het wedden op Formule 1 die je hierbij kunnen helpen.

  • Kies een van de grotere bookmakers voor F1 wedden als je op bijvoorbeeld de kwalificatie of snelste ronde wilt wedden. Deze markten zijn niet overal beschikbaar. De beste bookmakers zijn door ons hierop getest
  • Zet in aan het begin van het raceweekend. Voordat een enkele vrije training of de kwalificatie is verreden zijn de odds voor de race winnaar markt vaak hoger.
  • Door op een verrassende winnaar te gokken kan je rijkelijk beloond worden als je voorspelling uitkomt. Bij sommige races komen verrassingen vaker voor. Zeker wanneer het een regenrace is.
  • Vergelijk de bookmakers, iedere bookmaker kan verschillende noteringen hebben.
  • Kijk of er een betrouwbare bookmaker met de Nederlandse licentie op deze site staat waar je nog geen account hebt, een nieuwe speler krijgt vaak mooie bonussen of een gratis weddenschap die je dan meteen op de Formule 1 kunt inzetten.

Betcity Nederland is 1 van de bookmakers die leuke op Nederlanders gerichte promoties heeft voor F1 wedden.

Kalender F1 seizoen 2023

Bahrain Grand Prix

Bahrain International Circuit, Sakhir

5 maart

Saudi Arabian Grand Prix

Saudi Arabia, Jeddah

19 maart

Australian Grand Prix

Albert Park Circuit, Melbourne

2 april

Azerbaijan Grand Prix

Azerbaijan Baku City Circuit, Baku

30 april

Miami Grand Prix

Miami International Autodrome, Florida

7 mei

Italian Grand Prix

Italy Imola Circuit, Imola

21 mei

Monaco Grand Prix

Monaco Circuit de Monaco, Monte Carlo

28 mei

Spanish Grand Prix

Spain - Barcelona

4 juni

Canadian Grand Prix

Circuit Gilles-Villeneuve in Montreal

18 juni

Austrian Grand Prix

Austria Red Bull Rind, Spielberg

2 juli

British Grand Prix

Silverstone Circuit

9 juli

Hungarian Grand Prix

Hungary Hungaroring

23 juli

Belgian Grand Prix

Belgium Circuit de Spa-Francorchamps

30 juli

Dutch Grand Prix

Netherlands Circuit Zandvoort

27 augustus

Italian Grand Prix

Italy Monza Circuit, Monza

3 september

Singapore Grand Prix

Marina Bay Street Circuit, Singapore

17 september

Japanese Grand Prix

Japan, Suzuka

24 spetember

Qatar Grand Prix

Lusail International Circuit, Qatar

8 oktober

United States Grand Prix

Circuit of the Americas, Austin, Texas

22 oktober

Mexico City Grand Prix

Mexico, Mexico City

29 oktober

Brazil Grand Prix

Brazil Interlagos Circuit, São Paulo

5 november

Las Vegas Grand Prix

Las Vegas Street Circuit, Nevada

18 november

Abu Dhabi Grand Prix

United Arab Emirates Yas Marina Circuit

26 november

Voor een altijd up-to-date overzicht check de officiële racekalender van de Formule 1 2023

Meer lezen over wedden op andere sporten?