Paarden

Waarom geld inzetten op paarden? Er gaat niets boven de sensatie om te wedden op paarden bij een online bookmaker en jouw paard als winnaar over de lijn te zien stormen.

Hiervoor kan je namelijk rijkelijk beloond worden want de odds die worden aangeboden voor het correct voorspellen van een winnaar in een paardenrace is meestal een stuk hoger dan het winnende team van een voetbalwedstrijd correct voorspellen.

horses

Het is echter wel onwaarschijnlijk dat je succesvol zult zijn als je de paarden willekeurig kiest of, wat een hoop gokkers doen, gewoon op een paard inzetten omdat de naam zo leuk is! Hoog tijd dus voor uitgebreide uitleg met tips voor het wedden op paarden.

Wanneer je een gokje wagen wilt op de paardensport, dan loont het de moeite om gedegen onderzoek te doen en de juiste soort weddenschap te plaatsen. Als je nog niet eerder op de paarden hebt gegokt, dan vind je alle informatie bij een race misschien verwarrend.

Door de informatie op deze pagina te lezen maken wij je wegwijs in de fascinerende wereld van de paardenraces en de sterke link die de sport heeft met gokken.

Laten we beginnen bij het absolute begin.

Geschiedenis van Paardenraces

Paardenrennen is een oude sport. De oorsprong gaat terug tot ongeveer 4500 voor Christus onder de nomadische stammen van Centraal-Azië (die voor het eerst paarden wisten te temmen). Via Centraal-Azië werden de oude Romeinen bevangen door het paardenvirus en sindsdien is paardenraces uitgegroeid tot de sport van koningshuizen en de elite.

Tegenwoordig is paardenraces een van de weinige vormen van gokken die in het grootste deel van de wereld legaal is, inclusief de Verenigde Staten.

Paardenrennen is een van de meest bezochte kijksporten in Amerika. In 2019 woonden meer dan 50 miljoen mensen 8.000 racedagen bij en zetten ze meer dan 18 miljard dollar in. Paardenrennen is ook een populaire sport in Canada, Groot-Brittannië, Ierland, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Australië.

Over de hele wereld bestaan de meest populaire races uit volbloed paarden die racen over vlakke banen tussen 3/4 mijl en 1 1/4 mijl.

Georganiseerde sport

Voor alle grote beschavingen in de geschiedenis van de wereld waren paardenraces een georganiseerde sport. De eerste Olympische Spelen in Griekenland hadden bijvoorbeeld verschillende evenementen waarin het race met paarden centraal stond.

Tevens was de sport enorm populair in het Romeinse Rijk. In het Colosseum in Rome waren bijvoorbeeld wagenrennen enorm populair en werd er tussen teams om grote geldbedragen gestreden.

De oorsprong van het moderne racen ligt in de 12e eeuw, toen Engelse ridders terugkeerden van de kruistochten met snelle Arabische paarden. Gedurende de volgende 4 eeuwen werd een toenemend aantal Arabische hengsten geïmporteerd en gefokt met Engelse merries. Dit om paarden te produceren die zowel snelheid als uithoudingsvermogen bezaten.

Al snel ging de adel privé wedden op de races tussen de snelste paarden. Zeg maar twee verwende rijke gasten die met twee paarden tegen elkaar gingen racen om te kijken wie het snelste paard had. Wat is het beste paard. Wat natuurlijk ook leuk was om een gokje te wagen, De eerste weddenschap maakte die race spannend.

Professionele sport

In het begin van de 18e eeuw begon het paardenrennen echt te veranderen in de professionele sport, zoals we deze nu kennen. Het zogenaamde match racen (paard tegen paard) veranderde naar races met meerdere paarden en dit spektakel trok steeds meer toeschouwers aan.

Overal in het Verenigd Koninkrijk ontstonden renbanen die races organiseerden. Er werden steeds grotere prijzen aangeboden om de snelste paarden aan te trekken. Door steeds meer gewonnen geld en het snel oplopen van geldprijzen, werd het fokken en trainen van paarden om te racen ook steeds aantrekkelijker.

De grootste evenementen en races van het jaar

Er zijn een aantal evenementen en paardenraces die het meest tot de verbeelding spreken en waar het gros van de weddenschappen op afgesloten wordt. Hieronder een overzicht van de grootste races van het jaar.

Groot-Brittannië

  • Cheltenham Festival, Cheltenham, Gloucestershire, maart
  • The Grand National, Aintree, Liverpool, april
  • Guineas Festival, Newmarket, Suffolk, mei
  • Epsom Derby Festival, Epsom, Surrey, juni
  • Royal Ascot, Ascot, Surrey, juni

Verenigde Staten

  • Kentucky Derby, Kentucky, Louisville, mei

Frankrijk

  • Prix de l'Arc de Triomphe, Paris, oktober

Arabische Emiraten

  • Dubai World Cup, Dubai, maart

Hoe werkt wedden op paarden?

Voor het wedden op paarden bij online bookmakers kan je inzetten op verschillende markten. Wedden op welk paard de race zal winnen, oftewel de WIN markt, is het populairste onder de meeste gokkers.

Veel mensen die regelmatig op de paardenraces wedden plaatsen ook vaak een weddenschap op de PLACE markt of een EACH WAY weddenschap. Hieronder een korte uitleg van deze drie paarden wedden markten.

WIN

Van alle mogelijke weddenschappen is de WIN markt de meest voor de hand liggende. Met een inzet op de WIN markt wed je dat een paard dat als eerste bij de finish komt. Is jouw paard het de uiteindelijke winnaar dan win je deze weddenschap.

Dit is de meest gebruikelijke vorm van wedden op paarden. Populair door de hoge quoteringen wat hoe groter het aantal verschillende paarden is ook tot hogere odds zal leiden.

PLACES

Wanneer je inzet op de PLACES markt dan wed je dat een paard eerste OF tweede eindigt in de race. Het aantal plaatsen verschilt per race en is meestal afhankelijk van het aantal paarden dat aan de race deelneemt.

Bookmakers bieden ook regelmatig een ‘extra places’ promotie aan waarbij zij een extra plaats toevoegen waarmee je deze weddenschap kunt winnen. De odds voor deze markt zijn uiteraard minder dan voor een win, maar je krijgt dan ook uitbetaald als tweede of in de places eindigt.

EACH WAY

Bij een bet op de EACH WAY markt zet je eigenlijk twee weddenschappen tegelijk in. De helft van je inzet is voor de WIN, de helft voor het PLACE deel. Je ontvangt slechts een kwart van de odds op de place. Met andere woorden, als je € 10 each way op een paard inzet, is je totale inzet € 20.

Als de odds van het paard 5/1 (6.0) zijn en het als eerste de eindstreep haalt, win je € 62,50 (€ 10 × 5) + (€ 10 × 1,25) en krijg je je inzet van € 20 terug. Als het alleen wordt geplaatst (Placed), win je € 12,5 (€ 10 × 1,25) en krijg je de helft dus € 10 van je inzet terug.

Samen met de Win is de each way bet de populairste vorm van wedden op paarden. Bij een groot aantal deelnemende paarden zullen de odds van het each way deel van je weddenschap nog steeds hoog genoeg zijn om een leuk geldbedrag te winnen.

Op de Bet365 Bonus Review pagina van ons staat mooie informatie hoe je veilig en betrouwbaar geld kunt inzetten op paarden.

Waarop letten als je op paarden wilt wedden?

Zoals eerder gezegd is het niet slim om enkel weddenschappen op paarden te zetten omdat de naam van het paard zo leuk is. De meeste mensen die op paarden wedden gebruiken een vorm van tipsters, bijvoorbeeld het lezen van een voorbeschouwing is in wezen ook al het gebruikmaken van een tipster service.

Wie zegt je dat de schrijver alle opgegeven getallen echt zelf bij elkaar heeft gefilterd? Deze paarden tips kunnen echter best ook een goed begin zijn, zeker wanneer je ze bij 1 van de grotere paarden bronnen haalt zoals de zeer oude Racing Post. Deze bron richt zich met name op Engelse bookmaker en races.

Het is een perfecte samenwerking waarbij ze de zogenaamde racecards en odds samen met de bookmakers publiceren. Het is aan te raden om zelf ook gedegen research te doen voordat je een inzet plaatst. Wat zijn de beste bookmakers voor Nederlanders.

De volgende tips voor het wedden op paarden en waarop te letten kunnen in dit geval goed van pas komen. Live wedden wordt wel gedaan, maar door het snelle karakter van de gemiddelde races is dit niet zo gebruikelijk.

Niet veel bookmakers in Nederland bieden de mogelijkheid aan om geld in te zetten op paarden, zo zal je wanneer je de Betcity Bonus Nederland wilt gebruiken een andere sport moeten zoeken.

Starting Prices - SP

Wanneer je een weddenschap plaatst, kun je ervoor kiezen om de huidige odds of de starting price (SP) te nemen. 

De SP is de quotering voor dat paard bij de start van de race. Sommige odds zullen lager worden naarmate de race nadert, andere zullen omhoog gaan. Het is moeilijk om te weten welke kant het op zal gaan.

Als je echter gokt op een grote race zoals de Grand National, zullen paarden met vertederende achtergrondverhalen of connecties met beroemdheden waarschijnlijk omlaag gaan op de dag van de race.

De odds kunnen ook schommelen vanwege veranderingen in de gang van zaken, dus het kan de moeite waard zijn om de weersvoorspelling te controleren als je lang van tevoren een weddenschap plaatst!

Als je paard een modder koning is en het gaat hard regenen, dan zullen zijn odds waarschijnlijk lager worden, dus neem de prijs die je wordt aangeboden van tevoren!

Leeftijd, gewicht en vorm

De meeste jump races zijn handicaps. Dit betekent dat de beste paarden een zwaarder gewicht moeten dragen en dit zal de mogelijke uitkomst van de race beïnvloeden.

Als je naar de lopers en ruiters voor elke race kijkt, zie je een lijst met nummers onder elk paard. De drie koppeltekens, bijvoorbeeld 10-11-4, geven de leeftijd van het paard aan en het gewicht dat het draagt. Het eerste cijfer is de leeftijd van het paard, de tweede twee cijfers zijn het gewicht dat het in stenen en ponden draagt. Deze cijfers geven je dus een goede indicatie in welke vorm je paard verkeert.

De top flat races (vlakke racetracks zonder jumps) zijn gemakkelijker te voorspellen omdat de paarden niet gehandicapt zijn. Succesvolle paarden zullen echter lage odds hebben en dus is er niet veel geld te winnen door te gokken op de favorieten. Maar ieder paard vertrekt dus zonder extra gewicht.

GEBRUIK WANNEER JE KAN BONUSSEN 

Net als bij het kopen van je boodschappen, kan het bij wedden op paarden lonend zijn om keus te hebben uit meerdere aanbieders. Kijk in onze lijst met geteste bookmakers of er misschien een bookmaker bij staat waar je nog geen account hebt.

Bookmakers hebben voor nieuwe spelers vaak mooie welkomst bonussen beschikbaar, je zou dom zijn hier geen gebruik van te maken toch? Nadat je de verschillende accounts hebt, kun je ook meteen de quoteringen vergelijken.

Bestudeer de vorm van paard en ruiter

Als je naar de lopers en ruiters kijkt, kun je ook hun recente vorm bekijken. Je ziet een lijst met cijfers en letters, bijvoorbeeld 1125U-P23. De cijfers geven de eindpositie van het paard aan in elke race (1 - 9) en er is een koppelteken tussen elk seizoen. Elke 0 betekent dat het paard niet in de top 9 is geëindigd. Het meest recente resultaat is het laatste cijfer aan de rechterkant.

Een "U" geeft aan dat de ruiter van zijn paard werd gegooid. Een "P" betekent dat de ruiter het paard tijdens de race heeft teruggetrokken. De gevreesde "F" betekent dat ze zijn gevallen!

Runnerz / ZEturf - legaal wedden op paarden in Nederland

In Nederland vinden rennen eigenlijk alleen nog plaats op renbaan Duindigt, waar races gehouden worden met Engelse en Arabische volbloeden.

De renbaan in Duindigt is een oude vervallen bende waar de gemiddelde leeftijd van de bezoekers de 70 is gepasseerd. Inmiddels zijn er nieuwbouwplannen voor de Duindicht baan, maar onzeker is het nog of de financiering rondkomt.

Om het tij te keren heeft de Nederlandse staat ook een online platform voor het wedden op paarden een vergunning gegeven om weddenschappen aan te bieden, Runnerz / ZEturf genaamd. Wanneer je hier wedt dan steun je daarmee ook de Nederlandse paardensport. Van iedere ingezette euro vloeit een deel terug naar de sport. 

Sinds de invoering van de nieuwe wet heeft de Nederlandse Kansspelcommissie de eerste vergunningen aan buitenlandse bookmakers verstrekt en nu is het de vraag hoe goed deze Nederlandse partijen opgewassen zijn tegen dit buitenlandse bookmaker geweld.

De grootste paardenraces ter wereld zijn nou eenmaal niet in Nederland en zou me niet echt een goede reden kunnen bedenken om de verschillende weddenschappen bij de internationale reuzen te plaatsen waar vaak betere algemene voorwaarden gelden.

Er bestaat hierdoor een reële kans dat we binnen een paar jaar geen professionele paardensport in Nederland zullen over houden.

Meer lezen over wedden op andere sporten?

Sport >>

WED TIPS VOOR SPECIFIEKE PAARDEN EVENEMENTEN: