Favorieten 1000 meter

We gaan je alles vertellen over de favorieten voor de 1000 meter schaatsen op de WK afstanden dat plaatsvindt in Thialf van 2-5 maart 2023. We bekijken apart de favorieten 1000 meter mannen en de favorieten 1000 meter vrouwen.

In Heerenveen gaan we het allemaal meemaken. Welke man en welke vrouw staan op de hoogste trede na afloop van dit toernooi?

De 1000 meter is een schaatsafstand bij het langebaanschaatsen en een van de sprintafstanden. Het wordt samen met de 500 meter verreden op sprintkampioenschappen.

Bij de 1000 meter wordt gestart ongeveer halverwege het rechte stuk. De start moet goed en fel zijn en in de eerste bocht moet ook nog aan snelheid worden gewonnen. Wanneer de schaatsers uit de eerste bocht over de eindstreep komen, moeten er nog twee ronden gereden worden.

De eerste volle ronde moet snel zijn om enige kans te maken op een goede tijd. In de tweede volle ronde gaan namelijk de spieren melkzuur produceren als gevolg van de zware inspanning. Schaatsers moeten dan door de pijn heen bijten en zorgen op een rondetijd die niet veel langzamer is dan de voorgaande ronde.

Bij de mannen staat het wereldrecord op naam van Pavel Koelizjnikov uit Rusland. De geklokte tijd op het ijs van Salt Lake City was 1.05,69. Hij is ook de recordhouder op de 500 meter.

Brittany Bowe uit de Verenigde Staten heeft het record bij de vrouwen in handen. Ook zij snelde in Salt Lake City naar de beste tijd ooit gereden. Zij deed over de 1000 meter slechts 1.11,61.

Favorieten 1000 meter mannen

Op zaterdag 4 maart wordt het WK afstand 1000 meter gereden. Zoals altijd zijn er een aantal kanshebbers die aanspraak maken op het winnen van deze korte afstand. Nederlandse schaatsers hebben een erg wisselende reputatie als het gaat om winnen. Zijn er bij ons Nederlanders favorieten 1000 meter mannen?

Kijken we alleen even naar de gereden wedstrijden tijdens wereldbeker, dan is het niet aanemelijk een volledig Nederlands podium te zien.

 1. Hein Otterspeer
 2. Laurent Dubreuil (Canada)
 3. Ryota Kojima (Japan)
 4. Antoine Gelinas-Beaulieu (Canada)
 5. Kazuya Yamada (Japan)
 6. Thomas Krol
 7. Joep Wennemars (ja, de zoon van Erwin)

Favorieten 1000 meter vrouwen

De vrouwen schaatsen op dezelfde dag als de mannen en komen in actie voor de mannen. Het zou, net als bij de mannen, een podiumplek kunnen opleveren op deze afstand. Bij de favorieten 1000 meter vrouwen vinden we maar liefst vijf Nederlandse vrouwen in de top tien van het wereldbekerklassement.

 1. Miho Takagi (Japan)
 2. Jutta Leerdam
 3. Kimi Goetz (Verenigde Staten)
 4. Min-Sun Kim (Zuid-Korea)
 5. Isabel Grevelt

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

De 1000 meter en de 500 meter zijn de sprintafstanden bij het langebaanschaatsen. Er zijn ook nog de middellange afstanden (1500 meter en de 3000 meter). De lange afstanden bestaan uit de 5000 meter en de 10000 meter.  We gaan je dus ook alles vertellen over het andere sprintnummer (500 meter) en de andere afstanden.