Favorieten 10000 meter

Wie zijn de favorieten om de 10000 meter te winnen bij de mannen tijdens de WK afstanden dat plaatsvindt in Heerenveen van 2-5 maart 2023. Deze (langste) afstand wordt alleen door de mannen afgewerkt.

De 10000 meter maakt deel uit van de vier afstanden die worden gereden bij de mannen tijdens een WK allround of EK allround.

Net als bij de 5000 meter, doet ook de 10000 meter pijn en gaat de schaatser een mentaal gevecht aan met zichzelf. Vanaf het begin van de wedstrijd de juiste cadans vinden en gedurende de race zelfs proberen te versnellen. Dat lijkt onze Nederlandse rijders in het DNA te zitten.

Het begin van de Nederlandse schaatsnatie in de wereld werd een feit door de Haarlemmer Jaap Eden. Hij werd in 1893 de eerste wereldkampioen allround schaatsen in Amsterdam. We moeten dan ruim een halve eeuw wachten op de volgende Nederlandse generatie.

De tegenpolen Ard Schenk en Kees Verkerk maakten in de jaren zestig de dienst uit op deze afstand. De enige concurrentie kwam uit Noorwegen. Dat zal nog jaren zo blijven. Met een klein spongetje in de tijd komen we terecht bij Hilbert van de Duim en Rintje Ritsma.

In het recente verleden waren Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen niet te verslaan op deze lange afstand. Natuurlijk vergeten we Sven Kramer niet. Hij is ook de laatste Nederlander die een wereldrecord in handen heeft gehad.

Op dit moment is Nils van der Poel uit Zweden de houder van het wereldrecord met een onwaarschijnlijke tijd van 12:30.74. Deze tijd werd gereden tijdens de Olympische Spelen in 2022.

Favorieten 10000 meter mannen

In de vroege avond van zondag 5 maart zullen we weten wie de 10000 meter bij de mannen op zijn naam heeft geschreven. Net als bij de 5000 meter voor mannen, is ook bij deze afstand een klein groepje dat aanspraak maakt om deze afstand te winnen.

Kijken we naar het huidige klassement van de wereldbeker dan zijn de favorieten 5000 meter mannen, dan zien we dat Patrick Roest bovenaan staat, gevolgd door de Italiaan Davide Ghiotto. Onze landgenoten Beau Snellink en Kars Jansman staan er voor netjes bij. Kijken we naar de buitenlanders, dan moeten we rekening houden met Sander Eitrem en Sigurd Henriksen uit Noorwegen. De Belg Bart Swings is een outsider voor ons.

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

Door de duur van de 10000 meter bij mannen lijkt deze afstand niet spectaculair, maar deze top-atleten verdienen allemaal ons respect. Niet alleen houden wij deze afstand in de gaten, maar ook alle andere afstanden waar wij Nederlanders kansrijk zijn op prijzen te pakken. Lees dus meer over de andere afstanden waar we de favorieten opsommen.