Vergroot je winkans 100% met gratis geld of free bet!

zebet
circus top 3
bet365

Ben jij net zo schaats-gek als wij zijn? Dat komt dan goed uit, want we gaan je alles vertellen over de favorieten voor de 1500 meter schaatsen op het EK allround dat plaatsvindt in Hamar (Noorwegen) van 6-8 januari 2023.

We bekijken apart de favorieten 1500 meter mannen en de favorieten 1500 meter vrouwen. Welke atleet gaat tot het gaatje in de ‘Vikingskipet’ hal? Deze overdekte baan werd in 1994 geopend voor de Olympische Winterspelen. Ook deze keer weer het toneel voor spektakel.

Niets is zo grillig en spannend als het kijken naar de 1500 meter. Volgens de kenners wordt deze afstand als de meest moeilijke bestempeld. Wil je op het podium komen dan moet je zorgen voor de perfecte opbouw van de race.

Deze perfecte opbouw maakt het nu juist zo lastig. Het is geen sprintnummer en ook geen nummer voor de lange afstand schaatsers. Start je te snel op dit tussennummer, dan gaat verzuring de laatste ronde opbreken. Een te trage start haal je niet zo maar even in. De kans bestaat dan dat er te voorzichtig is begonnen. Een kans op een medaille is dan verkeken.

Winnaar of geen winnaar, de meeste schaatsers op deze afstand krijgen na de race last van het bekende 1500 meter kuchje. Volgens onderzoekers heeft dit te maken met het effect van de koude lucht op de longen in combinatie met maximaal ademhalen tijdens de race. Hierdoor kan uitdroging van de luchtwegen ontstaan.

Het huidige wereldrecord bij de mannen is in handen van onze eigen Kjeld Nuis. Hij snelde in 2019 met een tijd van 1.40,17 naar de beste tijd ooit gereden. Natuurlijk op de baan van Salt Lake City, dat bekend staat om het vestingen van records.

Bij de vrouwen staat het wereldrecord op naam van Miho Takagi (Japan). Zij reed de 1500 meter in een tijd van 1.49,83 in Salt Lake City. We denken niet dat daar ook maar een vrouw bij in de buurt kan komen tijdens dit evenement.

Favorieten 1500 meter mannen

Op het EK allround wordt de 1500 meter gereden op zondag 8 januari. Zoals altijd is er een select groepje dat kans maakt op het winnen van deze moeilijke afstand. Nederlandse schaatsers hebben een reputatie als het gaat om winnen. De mannen van Team NL behoren dan ook tot de favorieten 1500 meter mannen schaatsen.

We gaan even uit van het huidige wereldbekerklassement om te zien welke Nederlanders er kans maken. Let wel: Het gaat hier om een allround toernooi, dus misschien zullen niet alle genoemde namen meedoen.

Een Canadees en een Amerikaan staan op dit moment 1 en 2. Hierna volgen maar liefst vier Nederlanders. 

  1. Kjeld Nuis (3)
  2. Thomas Krol (4)
  3. Patrick Roest (5)
  4. Wesly Dijs (6)

Laten we onze landgenoten even buiten beschouwing, dan zijn er nog een paar 1500 meter mannen favorieten. Dit zijn allen Noren en een Belg:

  1. Sander Eitrem
  2. Peder Kongshaug
  3. Allan Dahl Johansson
  4. Bart Swings

Bij dit aankomende EK allround zijn favorieten 1500 meter mannen schaatsen iets makkelijker te voorspellen dan bij de dames. Naast onze Nederlandse vrouwen zijn er nog een paar kapers op de kust.

Favorieten 1500 meter vrouwen

Net als de mannen komen ook de vrouwen in actie op zondag 8 januari. We gebruiken als verwijzing de huidige wereldbeker stand om te zien wie de favorieten 1500 meter vrouwen zijn. In het verleden hebben onze dames meerdere malen bewezen de beste te zijn.

Let wel: Het gaat hier om een allround toernooi, dus misschien zullen niet alle genoemde namen meedoen.

Antoinette Rijpma-de Jong staat keurig op de tweede plek. Marijke Groenenwoud vinden we op plek 6. Joy Beune staat verdienstelijk op plaats 7. Het zal lastig worden voor de dames, want er is geduchte concurrentie met Nadezhda Morozova en Yekaterina Aydova, beiden uit Kazachstan. Ragne Wiklund uit Noorwegen samen met Vanessa Herzog uit Oostenrijk lijken ook kanshebbers voor het podium.

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

Tijdens dit evenement wordt niet alleen bepaald wie zich mag kronen tot EK allround kampioen. Er wordt ook gestreden om de titel EK sprint. Natuurlijk verdienen deze elite-sporters ook aandacht. Explosief starten en goed de laatste bocht doorkomen, dat is waar het om gaat.

We gaan je dus ook alles vertellen over;

Naast deze sprintafstanden vergeten we ook de resterende afstanden van het langebaanschaatsen niet, dit zijn;

  • 3000 meter vrouwen
  • 5000 meter mannen en vrouwen