Favorieten 1500 meter

Ben jij net zo schaats-gek als wij zijn? Dat komt dan goed uit, want we gaan je alles vertellen over de favorieten voor de 1500 meter schaatsen op de WK afstanden dat plaatsvindt in ons eigen land, Thialf van 2-5 maart 2023.

We bekijken apart de favorieten 1500 meter mannen en de favorieten 1500 meter vrouwen. Welke atleet gaat tot het gaatje in Heerenveen? Deze overdekte baan werd in 1986 geopend en staat garant voor spectakel. Laten we hopen ook deze keer!

Niets is zo grillig en spannend als het kijken naar de 1500 meter. Volgens de kenners wordt deze afstand als de meest moeilijke bestempeld. Wil je op het podium komen dan moet je zorgen voor de perfecte opbouw van de race.

Deze perfecte opbouw maakt het nu juist zo lastig. Het is geen sprintnummer en ook geen nummer voor de lange afstand schaatsers. Start je te snel op dit tussennummer, dan gaat verzuring de laatste ronde opbreken. Een te trage start haal je niet zo maar even in. De kans bestaat dan dat er te voorzichtig is begonnen. Een kans op een medaille is dan verkeken.

Winnaar of geen winnaar, de meeste schaatsers op deze afstand krijgen na de race last van het bekende 1500 meter kuchje. Volgens onderzoekers heeft dit te maken met het effect van de koude lucht op de longen in combinatie met maximaal ademhalen tijdens de race. Hierdoor kan uitdroging van de luchtwegen ontstaan.

Het huidige wereldrecord bij de mannen is in handen van onze eigen Kjeld Nuis. Hij snelde in 2019 met een tijd van 1.40,17 naar de beste tijd ooit gereden. Natuurlijk op de baan van Salt Lake City, dat bekend staat om het vestingen van records.

Bij de vrouwen staat het wereldrecord op naam van Miho Takagi (Japan). Zij reed de 1500 meter in een tijd van 1.49,83 in Salt Lake City. We denken niet dat daar ook maar een vrouw bij in de buurt kan komen tijdens dit evenement.

Favorieten 1500 meter mannen

Tijdens de WK afstanden wordt de 1500 meter gereden op zondag 5 maart. Zoals altijd is er een select groepje dat kans maakt op het winnen van deze moeilijke afstand. Nederlandse schaatsers hebben een reputatie als het gaat om winnen. De mannen van Team NL behoren dan ook tot de favorieten 1500 meter mannen schaatsen.

We gaan even uit van het huidige wereldbekerklassement om te zien welke Nederlanders er kans maken.

  1. Connor HOWE (Canada)
  2. Kjeld Nuis
  3. Patrick Roest 
  4. Wesly Dijs
  5. Peder Kongshaug (Noorwegen)

Bij dit WK afstanden zijn favorieten 1500 meter mannen schaatsen iets makkelijker te voorspellen dan bij de dames. Naast onze Nederlandse vrouwen zijn er nog een paar kapers op de kust.

Favorieten 1500 meter vrouwen

Net als de mannen komen ook de vrouwen in actie op zondag 5 maart. We gebruiken als verwijzing de huidige wereldbeker stand om te zien wie de favorieten 1500 meter vrouwen zijn. In het verleden hebben onze dames meerdere malen bewezen de beste te zijn.

  1. Miho Takagi (Japan)
  2. Marijke Groenewoud
  3. Ragne Wiklund (Noorwegen)
  4. Nadezhda Morozova (Kazachstan)
  5. Antoinette Rijpma-de Jong

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

Tijdens dit evenement wordt niet alleen bepaald wie zich mag kronen tot WK afstand kampioen. Er wordt ook gestreden om andere WK-titels. Natuurlijk verdienen deze elite-sporters ook aandacht. 

We gaan je dus ook alles vertellen over;

Naast deze sprintafstanden vergeten we ook de resterende afstanden van het langebaanschaatsen niet, dit zijn;