Favorieten 500 meter

Gespierde dikke bovenbenen bij de mannen. De vrouwen zien er doorgaans elegant uit. We hebben het hier over de 500 meter schaatsen voor mannen en voor vrouwen. We gaan je alles vertellen over de favorieten voor de 500 meter schaatsen tijdens de WK afstanden dat plaatsvindt in Heerenveen (Thialf) van 2-5 maart 2023.

We bekijken apart de favorieten 500 meter mannen en de favorieten 500 meter vrouwen. Welke atleet gaat voor het echte eerste goud in dit seizoen in ons eigen Thialf? Geopend in 1986 en goed voor een regen aan records.

Deze afstand is met recht een nummer voor de echte specialisten. Snel openen en blijven doorhameren. Goed de tweede bocht doorkomen met de hoge snelheid. Vervolgens het laatste rechte stuk alles geven. Bij een val is het over en uit. Dan heeft maanden van intensieve training niets opgeleverd.

Het wereldrecord is in handen van Pavel Koelizjnikov (Rusland) in een tijd van 33,61. Deze tijd is neergezet op de baan van Salt Lake City dat bekend staat om de snelle tijden. Een record kunnen we tijdens dit toernooi niet verwachten.

De beste tijd ooit gereden door een vrouw is geklokt door Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea. Zij deed over haar 500 meter in Salt Lake City 36,36 seconden. We verwachten niet dit iemand daar ook maar bij in de buurt komt.

Hebben we met Nederland een troef in handen? Wie zijn de kanshebbers? We gaan een voorspelling doen.

Favorieten 500 meter mannen

Op de WK afstanden wordt de 500 meter gereden op vrijdag 3 maart 2023. Zoals altijd zijn er een aantal kanshebbers die aanspraak maken op het winnen van deze korte afstand. Nederlandse schaatsers hebben een erg wisselende reputatie als het gaat om winnen. Zijn er bij ons Nederlanders favorieten 500 meter mannen?

Het seizoen is goed onderweg en dus gaan we speculeren over de favorieten 500 meter mannen. We laten ons dan alleen even leiden door de al gereden wereldbeker wedstrijden. Er hebben er genoeg plaatsgevonden.

De absolute top bij deze afstand komt niet uit Europa. Landen als Canada, Japan, Verenigde Staten en Zuid-Korea domineren op deze afstand. Dat neemt niet weg dat wij als Nederlanders een beetje optimistisch kunnen zijn.

 1. Jacco Botman staat keurig zevende in het wereldbekerklassement en is daarmee de eerste Europeaan.
 2. Merijn Scheperkamp vinden we op plek 8.

De favorieten zijn volgens ons;

 1. Laurent Dubreuoil (Canada)
 2. Yuma Murakami (Japan)
 3. Wataru Morishige (Japan)
 4. Jun-Ho Kim (Zuid-Korea)
 5. Jordan Stolz (Verenigde Staten)

Favorieten 500 meter vrouwen

Ook bij de vrouwen wordt deze afstand gereden op vrijdag 3 maart 2023. Wie zijn de favorieten 500 vrouwen en horen daar ook landgenoten bij? Het antwoord is helaas nee.

 Gebruiken we de wereldbeker stand na vijf races, dan zien we:

 1. Min-Sun Kim, de Zuid-Koreaanse is duidelijk de beste
 2. Vanessa Herzog, Oostenrijk.
 3. Arin Jackson uit de Verenigde Staten
 4. Jutta Leerdam
 5. Femke Kok

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

Er bestaan, zoals je waarschijnlijk weet, veel meer afstanden. Daarom niet alleen aandacht voor de 500 meter voor mannen en vrouwen, maar ook de overigen.

We gaan je dus ook alles vertellen over;