Favorieten 5000 meter

We gaan je alles vertellen over de favorieten voor de 5000 meter schaatsen op de WK afstanden dat plaatsvindt in Heerenveen van 2-5 maarti 2023. We bekijken apart de favorieten 5000 meter mannen en de favorieten 5000 meter vrouwen.

De 5000 meter maakt deel uit van de vier afstanden die worden gereden bij mannen en bij vrouwen tijdens een toernooi. Bij de vrouwen is dit de langste afstand. De mannen wacht nog de 10000 meter.

Volgens vele top-schaatsers is de 5000 meter een mentaal gevecht tegen jezelf. Hoeveel pijn ben je bereid te lijden? Vlakke rondetijden rijden is het motto. Dan vervolgens zorgen dat de tijd per rondje niet te veel oploopt.

Meestal wordt een streeftijd bepaald samen met de coach. Hier wordt dan ook veel op getraind. Belangrijk hierbij is de beste manier om de bochten door te komen met de juiste kniehoek. Bij het schaatsen van een lange afstand wordt de kniehoek groter dan bij korte afstanden. Een sprinter zit dieper dan een stayer. Hoe dieper een schaatser zit, hoe meer verzuring.

Nils van der Poel is eigenlijk uit het niets ineens de wereldrecordhouder. Met een Nederlandse naam, maar uitkomend voor Zweden. Hij noteerde in Salt Lake City een tijd van 6.01,56 in december 2021.

De Russische Natalja Voronina mag zich recordhouder noemen op de 5000 meter bij de vrouwen. Met een tijd van 6.39,02 reed deze dame naar dit record in Salt Lake City in 2020. Yvonne van Gennip was de laatste Nederlandse met het wereldrecord in handen. Eind jaren tachtig met een tijd van 7.14,13. Zoals je kan zien een enorm verschil met de schaatstijden van nu.

Favorieten 5000 meter mannen

Op de WK afstanden wordt de 5000 meter gereden op donderdag 2 maart. Het zal niet makkelijk worden voor een Nederlander om op het hoogste treetje te staan na afloop van de 5000 meter. Er zijn veel favorieten 5000 meter mannen uit binnen- en buitenland.

Laten we als verwijzing even het klassement van de wereldbeker erbij pakken om te zien wie de grote kanshebbers zijn. Wat als eerste opvalt, is dat de top zes schaatsers op deze afstand allemaal uit Europa komen. Dit zijn:

  1. Patrick Roest (1)
  2. Beau Snellink (3)
  3. Kers Jansman (6) 

Aangevuld met:

  1. Davide Ghiotto (2) uit Italië
  2. Sander Eitrem (4)
  3. Bart Swings (5) uit België

Favorieten 5000 meter vrouwen

De favorieten 5000 vrouwen kunnen op een hand worden geteld. We schatten in dat, net als op de 3000 meter voor vrouwen, de Noorse Ragne Wiklund of onze eigen Irene Schouten de winst zullen pakken. De Noorse is misschien wel in het voordeel door voor eigen publiek te schaatsen.

Mochten Joy Beune of Marijke Groenenwoud goede benen hebben, dan kunnen beide Nederlandse dames voor een kleine verrassing zorgen. We houden ook Nadezhda Morozova uit Kazachstan in het vizier. Zij kan roet in het eten gooien en een Nederlandse schaatsster van het podium afhouden.

Aan het einde van de middag op donderdag 2 maart zullen we weten welke drie dames de medailles krijgen omgehangen.  

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

Naast de langste afstand voor de dames, de 5000 meter, zijn er nog veel andere afstanden die de moeite waard zijn om meer over te lezen. Daarom geven wij niet alleen de favorieten 5000 meter vrouwen, maar ook de kanshebbers op andere afstanden.