Tour de France

Wil jij wedden op de Tour de France? Dan ben je hier aan het juiste adres! Je leest hier alles over de Tour de France, de meest vooraanstaande van de grote wielerrondes. Doe mee aan het evenement door live te wedden via onze favoriete online bookmakers. Ga jij voorspellen wie de gele trui wint?

Wanneer is de Tour de France 2022?

De Tour de France 2022 begint haar 109e editie op 1 juli. De startplaats van de tour zal dit jaar zijn in Kopenhagen. Traditiegetrouw eindigt de laatste etappe in Parijs, dat zal dit jaar plaatsvinden op 24 juli.

De geschiedenis van de Ronde van Frankrijk

Het idee voor de Ronde van Frankrijk werd voor het eerst geïntroduceerd door Henri Desange, hoofdredacteur van het tijdschrift L’auto. Een van zijn medewerkers Georges Lefèvre, tevens tour directeur destijds, werd geïnspireerd door de wielrenner Jean Marie Corre. Deze introduceerde in 1895 de aluminium fiets en testte deze in zijn eentje over de bekende parcours van Frankrijk. Hieruit ontstond in 1903 het idee om deze ritten jaarlijks te herhalen. 

Ondertussen is de Tour de France een van de voornaamste wedstrijden binnen het wielrennen. 

De ronde van Frankrijk is een van de grote rondes naast de Ronde van Spanje en de Giro d’Italia. Het record voor tour-overwinningen staat op 5 en wordt gedeeld door de Fransmannen Jacques Anquetil, Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de spanjaard Miguel Indurain. Eerder werd het record gedragen door de Amerikaan Lance Armstrong, deze moest zijn 7 Touroverwinningen echter inleveren vanwege het gebruik van doping. 

De Nederlandse successen in de Tour de France

Nederlandse renners hebben verschillende successen mogen beleven tijdens de Tour. In totaal zijn er 152 etappes gewonnen door Nederlanders. De eerste Nederlander die een etappe wist te winnen was Theo Middelkamp dit wist hij in 1936 te bereiken tijdens de alpenrit van Aix-Les-Bains naar Grenoble.

De eerste Nederlandse tourwinnaar was Jan Janssen (veel Nederlandser kan bijna niet). Jan Janssen won in 1967 de Ronde van Spanje waarna hij in 1968 de Tour wist te winnen. 

De laatste jaren deed Tom Dumoulin het goed voor Nederland. Zo heeft hij al vele malen een etappe op zijn naam mogen zetten. Helaas zit er nog geen Tourwinst in voor Tom. 

Wedden op de Tour de France

Wedden op de Tour de France begint met jezelf goed inlezen. Wie denk jij dat de Tour gaat winnen? Lees verder en ontdek onze favorieten, de voorspellingen voor komend seizoen, welke weddenschappen je kunt leggen en wat onze favoriete bookmakers zijn. 

Tour de France favorieten en voorspellingen 2022

Kanshebbers tour de france 2022? Bij veel bookmakers zijn Primo Roglic en Tadej Pogacar de grote favorieten om de Tour in 2022 te winnen. Daarnaast zijn Jonas Vingegaard en Egan Bernal twee renners die ook zeker aanspraak maken op de overwinning. Nederlanders hopen natuurlijk op een spektakel van Tom Dumoulin dit jaar. Deze renner heeft de Tour vorig jaar niet gereden onze ogen zijn dus zeker op deze wielrenner gericht. 

Een Tour de France voorspelling doen is vaak niet eenvoudig gebleken, het kan zomaar gebeuren dat door mvalpartijen of ziektes de grote favorieten moeten opgeven, dit biedt natuurlijk ook kansen voor een outsider met hoge odds/quoteringen te winnen!

Gokken op verschillende klassementen

Je kunt tijdens deze race op verschillende klassementen wedden. 

Gele trui

De gele trui is voor de grote winnaar. Degene die in het algemeen klassement de meeste punten weet te halen. Todaj Pogacar wist deze titel vorig jaar te bemachtigen, vandaar dat hij ook voor dit jaar de grote favoriet is. Tour de France 2022 kanshebbers zijn naast de grote favoriet Todaj, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Aleksandr Vlasov, Daniel Felipe Martínez, Geraint Thomas en misschien Adam Yates als outsider.

Groene trui

De groene trui wordt uitgedeeld aan de winnaar van het puntenklassement. Deze punten worden uitgedeeld op verschillende punten in een etappe. Bij vlakke etappes worden er bij de finish meer punten uitgedeeld dan bij een bergetappe (waar punten bijvoorbeeld bovenaan de berg worden uitgedeeld). Mark Cavendish won dit klassement afgelopen jaar. 
Kanshebbers Tour de France 2022 groene trui zijn vooral Wout van Aart en in mindere mate Mads Pedersen.

Bolletjes trui

De bolletjestrui is voor de koploper in het bergklassement. Tijdens verschillende beklimmingen kunnen er punten worden gescoord op de top van de beklimming. Ook in dit klassement ging Todaj Pogacar als winnaar naar huis. 

Witte trui

De witte trui wordt net als bij de Giro uitgedeeld aan de hoogst genoteerde renner onder de 25 jaar. Dit wordt ook wel het jongerenklassement genoemd. Ook hier ging de Sloveen Todaj met de prijs aan de haal. Kanshebbers witte trui tour 2022 zijn naast Todai misschien alleen zijn ploeggenoot Brandon McNulty en Michael Storer.

Tour de France bookmakers

Wil jij een weddenschap afsluiten bij de beste online bookmakers? Je wed gemakkelijk, vertrouwd en veilig op de Tour de France via de onderstaande bookies. Je kunt meedoen met verschillende weddenschappen zoals etappewinnaar, top 3 of top 10!

Ook wedden op het WK wielrennen? Tel uit je winst. 

Tour de France live streamen

Tijdens dit meerdaagse evenement kun jij alleen live wedden als je ook live mee kunt kijken. Volg de Tour de France dit jaar met de livestream van de NOS. Zo mis je niks van deze grote ronde en weet je meteen hoe het ervoor staat met je weddenschappen. 

Live gokken op Ronde van Frankrijk

Speel iedere etappe mee terwijl je kijkt. Pas je bets aan of voeg wielrenners toe die een goede kans maken om de winst te pakken. Tijdens deze live weddenschap voorspel je de uitkomst terwijl het voor je ogen ontluikt, zo kun je blijven inzetten. Onze bookmakers maken van elke etappe een plezierige rit. 

Parcours Tour de France 2022 Parcours

De Tour de France start dit jaar in Kopenhagen en eindigt in Parijs op de Avenue des Champs-Élysées. Bekijk hieronder het volledige parcour van de Tour de France:

1-7

Kopenhagen - Kopenhagen

13

Tijdrit

2-7

Roskilde - Nyborg

199

Vlak

3-7

Velje - Sønderborg

182

Vlak

4-7

Rustdag

1 Piece

-

5-7

Duinkerke - Calais

172

Heuvels

6-7

Lille - Arenberg

155

Kasseien

7-7

Binche - Longwy

220

Heuvels

8-7

Tomblaine - La planche des Belles Filles

176

Bergen

9-7

Dole - Lausana

184

Heuvels

10-7

Aigle - Châtel

183

Bergen

11-7

Rustdag

-

-

12-7

Morzine - Megève

148

Heuvels

13-7

Albertville - Col du Granon

149

Bergen

14-7

Briançon - Alpe d’Huez

166

Bergen

15-7

Bourg d’Oisans - Saint Étienne

193

Heuvels

16-7

Saint-Étienne - Mende

195

Heuvels

17-7

Rodez - Carcassonne

200

Vlak

18-7

Rustdag

-

-

19-7

Carcassonne - Foix

179

Heuvels

20-7

Saint-Gaudens - Peyragudes

130

Bergen

Bekende beklimmingen en etappes 

L’Alpe d’Huez

Wordt ook wel eens de Nederlandse berg genoemd, vanwege de vele Nederlandse winnaars. De beklimming start in het dorpje Le Bourge d’Oisans is bijna 14 kilometer lang en bestaat uit 21 bochten!

Col du Tourmalent

2.115 meter hoog, 18,6 kilometer lang en een gemiddeld hellingspercentage van 7,5%. Deze etappe is voor veel rijders een uitdaging. De combinatie van de enorme hoogte, stijle klim en de hitte van de Pyreneeën maakt deze etappe een belangrijke ronde voor de gele trui.  

Mont ventoux 

Een van de meest beruchte etappes binnen het wielrennen. Dit kale landschap is het strijdveld van vele legendarische wedstrijden. Ook is de berg bekend vanwege het overleden van Tommy Simpson in 1967 tijdens deze etappe. 

Meer weten over wedden op wielrennen? Je leest het hier!

Meer lezen over wedden op andere sporten?

Sport >>

WED TIPS VOOR SPECIFIEKE WIELRENNEN EVENEMENTEN: