circus top 3
Jack's casino sports
betcity online
bet365

Het WK baanwielrennen is één van de favoriete evenementen in de wielersport. We kijken natuurlijk allemaal met spanning naar Nederlandse kandidaten, die in het verleden al mooie prestaties binnen hebben gehaald tijdens dit evenement. Ook dit jaar zullen onze ogen weer gericht zijn op de uitslagen van 9-voudig wereldkampioen Harrie Lavreysen.

WK baanwielrennen 2022 datum en locatie

Volgens het laatste nieuws zal het WK van 2022 plaatsvinden tussen 12 en 16 oktober in Saint-Quintin-en-Evelines in Frankrijk. Het WK baanwielrennen is onderdeel van het WK wielrennen, wat ook nog bestaat uit het WK tijdrijden en het WK wegrijden

Programma mannen en vrouwen

Het exacte programma voor de mannen en vrouwen is nog niet bekend voor de wereldkampioenschap in 2022. De volgende onderdelen zullen echter zeker terugkomen!

Sprinten

De sprint is een populair onderdeel tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Het onderdeel bestaat uit de individuele sprint en de teamsprint. Hierin rijden sprinters twee of drie rondes. De winst wordt binnengehaald door als eerste over de finish te komen. 

Individuele sprint

Bij de individuele sprint strijden twee renners op de wielerbaan voor de winst. Harrie Lavreysen wist de individuele wist in Tokyo de sprint te winnen. 

Teamsprint

De teamsprint werkt eigenlijk hetzelfde als de individuele sprint, alleen dan met twee teams van twee of drie renners. Zowel de teamsprint en de individuele sprint is een populair nummer onder de mannen en vrouwen.

Tijdritten

Een tijdrit is standaard een individuele race. Renners worden individueel de baan op gestuurd. Vrouwen rijden tijdens de tijdrit 500 meter en de heren 1000 meter. In Tokyo 2021 wist de Nederlandse Annemiek van Vleuten het goud te pakken tijdens de tijdrit. 

Achtervolging

Er zijn twee soorten achtervolgingen. De individuele achtervolging en de ploegenachtervolging. De achtervolging bestaat standaard uit twee onderdelen bij wielrennen. De kwalificatie en de finale rondes. De kwalificatie wordt gereden op tijd en bij de finaleronde gaat het erom welk team (bij ploegenachtervolging) of welke renner het snelst over de eindstreep komt. 

Stayeren

Stayeren is een wedstrijd waarin de wielrenners een motorfiets volgen tot een bepaald punt. Na een aantal rondes gaat de motorfiets van de baan en wint de renner die als eerste over de eindstreep komt. Dit onderdeel lijkt veel op keirin, wat een een japanse variant is. 

Keirin

Keirin lijkt enorm op Stayeren. Bij Keirin rijden renners maar één ronde achter het voertuig om zo op snelheid te komen, vervolgens sprinten de deelnemers naar de finish. Dit jaar won Harrie Lavreysen keirin op de spelen in Tokyo met een spectaculaire finish in de finale.

Omnium

Omnium is een combinatieklassement. Je hebt de endurance omnium die bestaat uit een afvalkoers, puntenkoers, scratch en 3000 meter in de finale en daarnaast bestaat de sprint omnium wat bestaat uit de onderdelen, vliegende ronde, afvalkoers, keirin en sprint.

Puntenkoers

De puntenkoers is een vast onderdeel binnen het baanwielrennen. Bij deze wedstrijd kunnen deelnemers punten verdienen door meerdere rondes te rijden op dezelfde baan. Alle renners starten tegelijkertijd. Het aantal rondes dat wordt gereden is afhankelijk van de baan. De mannen rijden in totaal 40 kilometer en de vrouwen 25.

Koppelkoers

De koppelkoers, ook wel de Madison, ploegkoers of jacht genoemd is een subcours die wordt gereden door koppels. Deze koppels lossen elkaar af om de 1,5 á 2 ronden. De afgeloste renner blijft echter wel doorfietsen maar kan wat rustiger aan doen om op adem te komen. Er worden punten gegeven per ronde en het koppel dat de meeste rondes wint, en dus de meeste punten haalt is de winnaar van de koppelkoers. 

Scratch

Scratch is sinds 2002 onderdeel van het wereldkampioenschap. Eigenlijk is het onderdeel enorm simpel. De renner die als eerste over de finish komt wint. Er zijn bij Scratch geen tussensprints.

Grote Nederlandse namen in het baanwielrennen

Harrie Lavreysen

Deze baanwielrenner werd al 9 keer wereldkampioen waarmee hij de grote recordhouder is in Nederland. Daarnaast werd Harrie Lavreysen ook twee keer olympisch kampioen, zo wist hij ook vorig jaar in Tokyo het goud aan zijn naam te koppelen. 

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland is een gespecialiseerd in het onderdeel sprint en heeft ook al 6 wereldtitels op zijn naam staan. Vorig jaar verloor Jeffrey Hoogland in de finale op het nippertje van Lavreysen tijdens de keirin.

Amy Pieters 

Amy Pieters is zowel op de weg als op de baan actief. Afgelopen jaar wist ze het Nederlands kampioenschap op de weg binnen te slepen. Wie weet gaat het WK dit jaar ook mooie uitslagen brengen voor Pieters. 

Maike van der Duin

Vorig jaar maakte van Duin haar debuut tijdens het wk in oktober 2021. Hier verraste ze vriend en vijand met een knappe prestatie. Zal ze ook dit jaar voor een verrassing kunnen zorgen?

Medaillespiegel Nederlanders Olympische spelen

MEDAILLE

Goud

RENNER

R. van den Berg

ONDERDEEL

Teamsprint mannen

MEDAILLE

Goud

RENNER

Harrie Lavreysen

ONDERDEEL

Sprint mannen

MEDAILLE

Goud

RENNER

Shanne Braspennincx

ONDERDEEL

Keirin Vrouwen

MEDAILLE

Zilver

RENNER

Jefrey Hoogland

ONDERDEEL

Sprint mannen

MEDAILLE

Brons

RENNER

Kirsten WIld

ONDERDEEL

Omnium

MEDAILLE

Brons

RENNER

Harry Lavreysen

ONDERDEEL

Omnium

Medaille

Renner

Onderdeel

Goud

R. van den Berg

Teamsprint mannen

Goud

Harrie Lavreysen

Sprint mannen

Goud

Shanne Braspennincx

Keirin Vrouwen

Zilver

Jefrey Hoogland

Sprint mannen

Brons

Kirsten WIld

Omnium

Brons

Harry Lavreysen

Omnium

Benieuwd hoe jij kunt winnen met wielrennen? Lees alles over wedden op wielrennen

Meer lezen over wedden op andere sporten?

Eredivisie Voetbal info Seizoen 2021-2022 kun je bijvoorbeeld hier lezen. Voor andere sporten klik dan op het plaatje hieronder.

Sport >>