circus top 3
Jack's casino sports
betcity online
bet365

Het WK wielrennen, wie gaat dit jaar met de wereldtitel naar huis? In dit artikel lees je alles over het wereldkampioenschap. Zo weet jij waar jij je geld op moet inzetten. Bekijk het programma en onze favorieten voor de winst.

WK wielrennen 2022 datum en locatie

Het wereldkampioenschap wielrennen zal dit jaar plaatsvinden van zondag 18 tot en met zondag 25 september. De WK-wegrace zal van start gaan in Wollongong, Australië. In 2010 waren de wereldkampioenschappen voor het laatst in Australië.

Anders dan de drie grote rondes; de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje wordt het WK elk jaar ergens anders gereden. Dit maakt het WK een aparte wedstrijd.

Het WK wielrennen op de weg maakt natuurlijk onderdeel uit van het WK wielrennen. Andere onderdelen binnen het WK zijn het WK tijdrijden en het WK baanwielrennen.  Vooral het WK tijdrijden 2022 beloofd een waar spektakel te worden.

Programma mannen en vrouwen

Het programma voor het wereldkampioen wegwielrennen bestaat uit tijdritten en wegritten. Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement zal de tijdrit van de vrouwen tegelijk zijn met de tijdrit van de mannen. In onderstaande tabel zie je het programma voor het WK wielrennen 2022.

Programma Wk wielrennen Australië - 2022

Zondag 18-09

Tijdrit vrouwen

Tijdrit mannen

Maandag 19-09

Tijdrit mannen beloften (onder 23)

Dinsdag 20-09

Tijdrit mannen junioren

Woensdag 21-09

Mixed-relay

Vrijdag 23-09

Wegrit mannen junioren

Wegrit mannen beloften

Zaterdag 24-09

Wegrit vrouwen junioren

Wegrit vrouwen

Zondag 25-09

Wegrit mannen

Wie zijn de kanshebbers voor het WK wielrennen op de weg?

Het programma is natuurlijk leuk, maar wat jij echt wil weten is wie het meeste kans maakt om dit WK te winnen. 

Kanshebbers Vrouwen 

Deze elite vrouwelijke renners maken kans om winst binnen te slepen tijdens het kampioenschap. 

Marianne Vos

Natuurlijk een grote naam in de Nederlandse wielersport. Tijdens het wk wielrennen 2021 in Vlaanderen wist Vos een mooie tweede plek te halen tijdens de wegrit. Daarnaast werd ze niet te vergeten al 12x eerder wereldkampioen! Onder de vrouwen is Vos de zeker een van de elite renners.

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk is een specialist in het rijden van tijdritten. Vorig jaar wist ze tijdens het wk in Leuven dan ook een mooie gouden medaille binnen te halen. Zal ze dit jaar weer een eerste plek weten te halen bij een tijdrit?

Elisa Balsamo

Deze Italiaanse wist de vorige editie op het hoogste niveau te presteren door het met de winst vandoor te gaan. Ook tijdens de europese kampioenschappen wist ze er met meerdere prijzen vandoor te gaan. Zal Balsamo ook dit jaar de winst behalen?

Kanshebbers Mannen

Ook bij de mannen zijn er verschillende favorieten binnen het kampioenschap. 

Julian Alaphilippe 

De winnaar van de vorige editie in Vlaanderen is ook dit jaar weer een logische kanshebber. Met twee wereldkampioenschappen op zijn naam is deze franse renner vast op zoek naar een derde overwinning. Ook tijdens de Tour wist hij het goed te doen in 2019. Met 6 etappe overwinningen wist hij een 5e plek in het algemeen klassement te veroveren. 

Wout van Aert

Deze Belgische weg- en veldrijder is sinds 2019 lid van Jumbo-Visma. Op de olympische spelen in Tokyo werd hij tweede tijdens de wegwedstrijd. Vanwege het heuvelachtige karakter van het parcours zal Wout waarschijnlijk in zijn handjes wrijven bij de gedachte aan de winst. 

Mathieu van der Poel

Deze in België geboren Nederlandse wielrenner werd in 2019 1e tijdens de Amstel Gold Race. Ook Mathieu ligt het heuvelachtige karakter van het parcours goed. Van der Poel maakt hierdoor ook zeker kans op de eindoverwinning en de wereldtitel!

Laatste winnaars WK wielrennen

De winnaar van het wk wielrennen krijgt de regenboogtrui. Deze trui mag in alle verschillende discipelen van het wielrennen gedragen worden totdat iemand anders het wereldkampioenschap wint. 

In 2021 wist Filippo Ganna de tijdrit te winnen bij de mannen. Bij de vrouwen werd deze gewonnen door Ellen van Dijk.

Waar wordt het wereldkampioenschap wielrennen gereden?

Het wereldkampioenschap wielrennen wordt gereden in Wollongong Australië. Het parcours is heuvelachtig en bestaat uit een tijdrit en wegwedstrijd. De wegwedstrijd zal worden gereden op Mount Keira en de tijdrit op het Wollongong city circuit. 

Wie is de huidige wereldkampioen?

Bij de vrouwen is de huidige wereldkampioen Ella Balsimo. Tijdens het wk wielrennen 2021 wist ze de titel te veroveren van grote favoriet Marianne Vos. Bij de mannen is al twee jaar op rij Julian Alaphilippe de drager van de regenboogtrui. 

Krijg jij geen genoeg van wielrennen? Lees alles op onze pagina over wedden op wielrennen. Waar je bijvoorbeeld ook informatie over de odds ronde van Vlaanderen kan vinden. Ook welke bookmaker WK wielrennen aanbiedt kan je daar lezen.

Waar is het WK wielrennen de komende jaren?

Ook voor de komende jaren is reeds besloten waar het kampioenschap gehouden zal worden:

  • 3-13 augustus 2023 - Glasgow & Schotland (GBR)
  • 21-29 september 2024 - Zürich (SUI)
  • 21-28 september 2025 - Kigali (RWA)
  • Meer lezen over wedden op andere sporten?

    Sport >>

    WED TIPS VOOR SPECIFIEKE WIELRENNEN EVENEMENTEN: