Het wielerseizoen is weer begonnen. Op de kalender van 2023 is (traditiegetrouw) de Tour Down Under in Australië het eerste moment waar de elite-mannen elkaar gaan treffen. Van 17 tot en met 22 januari gaan we zien wie er al vroeg in vorm is en welke ploeg(en) de dienst gaat uitmaken.
De 6-daagse koers in Australië maakt deel uit van de UCI World Tour en daarom zullen we verschillende toppers aan het werk zien, die onderling een serieuze confrontatie met elkaar aangaan. Traditiegetrouw zijn renners uit eigen land goed voorbereid en daarom ook alle ogen gericht op de Australiërs die dit jaar meedoen.
De laatste editie
We gaan nog even terugblikken naar de laatste keer dat deze koers is gereden. Dat was namelijk in 2020. De afgelopen twee kalenderjaren moest dit, inmiddels grote evenement in Australië, worden afgelast door de pandemie.
De openingsrit was een zege voor de Ierse kampioen San Bennett. De thuisfavoriet Caleb Ewan won vervolgens de tweede rit, na zijn mislukte print in de eerste rit.
Op de derde dag was het eindelijk tijd voor de klassementsrenners. Er wachtte een lastige slotklim in Paracombe. De ervaren klimmer Richie Porte uit eigen land had de sterkste benen, reed de concurrentie uit het wiel en kwam met een kleine voorsprong als eerste over de finish. Hij nam hierdoor ook direct de oranje leiderstrui over.
De twee opvolgende dagen (rit vier en vijf) was weer een aangelegenheid voor de sprinters. Caleb Ewan zegevierde in de vierde rit. De Italiaan Giacomo Niccolo won vervolgens rit nummer vijf. In het algemeen klassement deed Daryl Impey goede zaken door bonificatieseconden te pakken en daarmee het oranje kreeg omgehangen.
Dat brengt ons tot de laatste etappe. De scherprechter, zoals ook in voorgaande edities, zou de Willunga Hill zijn. Op deze bijna vier kilometer lange klim bleek Porte in staat om de verloren tijd op Impey goed te maken. De ritzege ging naar de vroege ontsnapping van Matthew Holmes, maar Porte volgde in het spoor en wist voor de tweede keer als winnaar van de Tour Down Under te eindigen.
De favorieten 2023
Het is natuurlijk nog even koffiedik kijken in het prille wielerseizoen. Iedere renner en soms hele ploegen hebben een andere voorbereiding. Daarom zijn niet alle eliterenners die we kennen uit de Tour de France of de ronde van Spanje/Italië aanwezig.
Net voor publicatie van het schrijven over de Tour Down Under favorieten hebben we uitslag van de proloog binnen. Alberto Bettiol uit Italië wint de proloog van 5,5 kilometer in een tijd van 6.19. We noteren de naam van deze ritwinnaar, want deze staat ook op ons lijstje met favorieten om deze ronde te winnen.
We hebben nog meer namen op de lijst staan. Wat te denken van Simon Yates en Pello Bilbao. Beide renners zijn mentaal sterk en ook erg paraat in korte ronden. Natuurlijk zullen de Australische renners alles geven om voor thuispubliek te kunnen schitteren. Michael Matthews hebben we dan ook hoog op de lijst staan samen met Jay Vine en Ben O’Connor.
Met outsiders moeten we ook rekening houden. De onvoorspelbare Rohan Dennis is hier een goed voorbeeld van. De renner van Jimbo Visma lijkt niet altijd even stabiel, maar was in 2015 wel de winnaar van deze ronde. Jai Hindley, George Bennett, Marc Hirschi, Alessandro Covi en Luis León Sánchez vinden we ook tot de outsiders rekenen.
Het parcours 2023
Voor wie een beetje bekend is met het routeboek van de Tour Down Under, zal zien dat er veel bekende start- en finishplaatsen zijn. Het is opvallend de befaamde en bevreesde Willunga Hill niet is opgenomen dit jaar. Er is in deze editie gekozen voor een aankomst op Mount Lofty.
De eerste dag (maandag) begint met een proloog van 5,5 kilometer door de straten van Adelaide. Voor het eerst in deze ronder wordt er gereden tegen de klok.
Na de proloog wordt het direct belangrijk voor de klassementsrenners. Er kunnen namelijk in iedere volgende etappe bonificatieseconden worden verdiend. Bij iedere tussensprint zijn er 3,2,en 1 seconden te winnen. Aan de finish wacht 10, 6 en 4 bonusseconden voor het oprapen.
Woensdag 18 januari: Een ritje van 149,9 kilometer van Tarunda naar Tarunda. Dit is een bekende wijnomgeving. Er wacht een aantal lokale ronden met daarin opgenomen de Menglers Hill (gemiddeld 3,6 procent en maximaal 13 procent). De finish is licht oplopend.
Donderdag 19 januari: De renners gaan van start in Brighton naar Victor Harbor. Een afstand van 154,8 kilometer. Veelal langs de kust in zuidelijke richting en af en toe landinwaarts om wat hoogtemeters te maken. Onderweg volgen met Parawa Hill (2,9 km met gemiddeld 7 procent en maximaal 16,7 procent) en Nettle Hill (2,5 km met gemiddeld 6,8 procent en maximaal 15,6 procent). De laatste 20 kilometer zijn verre van vlak en met technische scherpe bochten in de laatste paar kilometers.
Vrijdag 20 januari, etappe 3: De renners gaan van Norwood naar Campbelltown. Een rit van 116,8 kilometer. Het is in deze rit opletten geblazen voor de klimmers. Wie Campbelltown zegt, zegt namelijk Corkscrew Road. Vaak als de Tour Down Under finisht in het plaatsje, moeten de renners in de finale deze 2,5 kilometer lange beklimming overwinnen. Corkscrew Road stijgt gemiddeld 9 procent, met pieken tot bijna 20 procent! Na deze beklimming volgt een lastige afdaling richting de finishlijn.
Zaterdag 21 januari: Van Port Willunga naar Willunga Township, in totaal zo’n 133,2 kilometer. De naam Willunga staat synoniem met Willunga Hill, al vaak het beslissende moment in deze ronde. Deze keer wordt de helling van vier kilometer land overgeslagen. Het zal waarschijnlijk een dag worden voor de sprinters.
Zondag 22 januari: De koninginnenrit van deze Tour Down Under gaat van Unley naar Mount Lofty. Er moeten 112,5 kilometer worden afgelegd. In deze laatste rit moeten iets meer dan 3100 hoogtemeters worden overwonnen. Het is dus zaak voor de klassementsrenners om bij de les te zijn. In een glooiend parcours met meerdere klimmetjes wacht de slotklim naar Mount Lofty.