Schaatsen

De eerste nachtvorst is weer gemeten. Dit is direct het signaal voor alle ijsmeesters in Nederland om in hoogste staat van paraatheid te zijn. Voor alle recreanten in ons land kunnen de schaatsen uit het vet, beetje bijslijpen en wachten tot het verantwoord is om het ijs op te gaan.

Bij top-schaatsers (professionals) is dit een ander verhaal. Het hele jaar keihard trainen, inclusief hoogte-stages om op de grote toernooien te kunnen pieken. 

Wat zijn de meest in het oog springende schaatsevenementen? We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Met schaatsen zijn we vertrouwd, maar wist je dat je kan wedden op schaatsen?

Wil je eens op schaatsen wedden? Geen probleem. Er zijn verschillende bookmakers waar dit mogelijk is.

WK- en EK allround schaatsen

De schaatswedstrijden bij het WK allround bij de mannen wordt al jaar en dag gedomineerd door Nederland en Noorwegen. In totaal veroverde ons land 40 keer goud. Noorwegen nam 36 keer dit metaal mee naar huis. Een behoorlijk contrast met de nummer drie, Finland met negen keer goud.

Bij onze allround mannen zijn onder meer Sven Kramer, Rintje Ritsma, Art Schenk en Patrick Roest verantwoordelijk voor de enorme oogst aan gouden medailles.

Bij de vrouwen was het WK allround een lange tijd volledig in handen van de (Oost-)Duiste vrouwen. Met dijen zoals mannen en een baard in de keel. Tot ongeveer de eeuwwisseling het toneel voor rijdsters zoals Karin Enke, Karin Kania en Gunda Niemann. Hierna volgde het tijdperk voor onze schaatssters: Renate Groenenwold, Paulien van Deutekom en natuurlijk Irene Wust.

Rusland (de Sovjet-Unie) heeft het meeste goud in bezit, 24 keer. Daarbij wel opgemerkt dat het meest werd verdiend in de doping-jaren. Nederland staat er keurig op een tweede plek met 16 keer goud.  

Bij het EK allround voor mannen moeten we terug naar het jaar 2006 om een niet-Nederlander te vinden die er met goud vandoor ging. Het was Enrico Fabris die in dat jaar de gouden medaille kreeg omgehangen. Ieder volgend jaar was deze titel een prooi voor Nederlandse schaatsers.

De vrouwen presteren net even iets minder op een EK allround. Dit komt door Martina Sáblíková. Deze tengere dame uit Tsjechië wist tot vier keer toe Nederlands succes te voorkomen in het laatste decennia.

Je kunt zelf ook wedden op schaatsen. Wie zijn je favorieten bij het komende WK- of EK allround? In komende berichten gaan we hier uitgebreid op in. Mis dus niets. We gaan ook voorspellingen doen waar je je voordeel mee kunt doen.

WK- en EK afstanden

Het WK- en EK afstanden is een discipline voor de specialisten. Gelukkig maar, anders is er voor deze groep niets te halen. Als allrounder kom je tekort op de korte- of lange afstand. Dit evenement is een reeks van alle afstanden die op een allround en een sprinttoernooi worden gereden.

Op de korte afstanden (de 500 meter en de 1000 meter) vinden we vaak de kleine, bonkige spiermassa’s die explosief van start gaan en zonder probleem de eerste honderd meter ruim onder de 10 seconden afleggen. Proberen zo lang mogelijk niet te verzuren en met een uitgestoken been de finish over.

De lange afstanden zijn een prooi voor atleten met een enorm uithoudingsvermogen. Ritme is hierbij belangrijk. Zo snel mogelijk ritme vinden om ‘steady’ rondjes te draaien.  Met een coach aan de kant die iedere ronde het vingertje omhoog of omlaag heeft (een indicatie of het tijdschema gehaald gaat worden, of juist niet).

Op schaatsen wedden per afstand

De meeste Nederlanders hoef je niets te vertellen over het schaatsen. Voor velen met de paplepel ingegoten en schaatsen zit in ons bloed. Het wedden op schaatsen is misschien wat minder bekend. Daar komt langzaam verandering in. Steeds meer bookmakers hebben schaatsen nu ook op het programma staan en wint ook aan populariteit.

Om deze reden gaan we uiteenzetten waarop gewed kan worden bij internationale schaatsevenementen. De komende tijd gaan we meer informatie geven over de weddenschappen per onderdeel. We nemen dan de grote favorieten onder de loep en wat mogelijke winsten kunnen zijn. Het is niet de verwachting dat het aantal weddenschappen erg groot zal zijn. Dit heeft alles te maken met de sport zelf.

Natuurlijk vergeten we ook de Olympische Spelen niet. Het lijkt nog ver weg, maar toch zitten deze kalenderdagen al in de hoofden van de Nederlandse schaatsers. Het zal ons niet verbazen wanneer de online bookmakers een gratis weddenschap zullen aanbieden. Bijvoorbeeld wanneer je klant wordt. Gratis wedden op schaatsen is natuurlijk mooi meegenomen.

Onderdeel

Mannen/vrouwen

500 meter

Mannen en vrouwen

1000 meter

Mannen en vrouwen

1500 meter

Mannen en vrouwen

3000 meter

Vrouwen

5000 meter

Mannen en vrouwen

10000 meter

Mannen

Massastart

Mannen en vrouwen

Ploegenachtervolging

Mannen en vrouwen

Teamsprint

Mannen en vrouwen

*Klik de afstanden om de favorieten voor het volgende grote schaatsevenement te bekijken.


De laatste drie onderdelen zijn nog relatief nieuw. Daarom gaan we er iets meer over vertellen.

Massastart

De massastart is een onderdeel bij het langebaanschaatsen. Deze massastart, feitelijk een verkorte marathonwedstrijd, is vanaf het seizoen 2011/2012 een officieel onderdeel van wereldbeker schaatsen. Sinds de WK-afstanden van 2015 is het ook een officieel onderdeel op mondiale kampioenschappen, en sinds 2018 op de Olympische Winterspelen.

Zoals de naam massastart al zegt, wordt er met alle rijders tegelijk gestart. De afstand is veel korter dan een marathonwedstrijd. Er worden 16 ronden van 387,36 meter gereden met een totale afstand van 6.197,76 meter.

De 4e, 8e, en 12e ronde zijn sprintronden, waarbij punten te verdienen zijn. 5, 3 en 1 voor de 1e, 2e en 3e passant van de finishlijn. Eindwinnaars verdienen 60, 40 en 20 punten. Vervolgens gaan de acht schaatsers met de meeste punten gaan door naar de finale. De finale wordt verreden met 16 schaatsers. Bij de finale telt alleen het eindresultaat. 

Ploegenachtervolging

Een team bestaat uit drie personen. De mannen rijden acht ronden, de vrouwen zes ronden.

Tijdens de race is het gebruikelijk dat verschillende schaatsers elkaar afwisselen. Zo voorkomen ze dat één iemand heel de race alle wind moet opvangen. 

Een andere tactiek is om de sterkste schaatser de hele race in de laatste positie te laten rijden waarbij de schaatsers elkaar duwen. Op deze manier worden de krachten gelijk verdeeld en wordt er geen tijd en kracht verloren tijdens het wisselen. 

Er bestaan twee verschillende wedstrijdtypes.

  • Tijdsysteem: bij dit systeem wordt gekeken naar de tijd en hoeft elk team maar één keer te rijden. Als alle teams hebben gereden, wordt opgemaakt wie de winnaar is door te kijken naar de snelste tijd, waarbij de tijd van de laatste rijder telt.
  • Afvalsysteem: bij dit systeem rijden twee teams tegen elkaar en is de klok niet van invloed op de uitkomst. De snelste van de twee gaat door naar de volgende ronde. Dit systeem wordt herhaald tot aan de finale. Dit systeem is vergelijkbaar met de ploegenachtervolging bij het baanwielrennen.

Het afvalsysteem wordt gebruikt op de Olympische Spelen, terwijl het tijdsysteem wordt gebruikt bij de World Cups en op de WK-afstanden.

Teamsprint

Net zoals bij de ploegenachtervolging bestaat een team uit drie schaatsers, anders dan bij de ploegenachtervolging finisht er maar een. Er worden drie rondes gereden en na elke ronde moet één schaatser de baan verlaten. Uiteindelijk wordt er een tijd neergezet als de derde schaatser de derde ronde heeft voltooid. 

De volgorde waarin de schaatsers rijden staat van voor het begin vast en wordt aangegeven met de kleur van de armband (wit voor de eerste ronde, rood voor de tweede ronde, geel voor de laatste ronde).

Er wordt gestart en gefinisht halverwege een van de rechte einden, dus op de start- of finishlijn van de 1000 meter. 

Olympische winterspelen

Op schaatsen wedden zal absoluut mogelijk zijn door de verschillende legale online bookmakers. Zal ons land weer kampioenen afleveren waar je bij je favoriete bookmaker een voorspelling hebt gedaan?

De schaatssport is een van de grotere onderdelen op de Olympische winterspelen en daarom terecht veel aandacht voor alle onderdelen. Het is ook de bookmaker niet ontgaan. Daarom kun je erg eenvoudig voorspellen met welke favoriete schaatsers je winst kan maken.