Favorieten 3000 meter

Het rijden van de 3000 meter wordt bij officiële toernooien alleen door de vrouwen geschaatst. Deze afstand maakt onderdeel uit van de WK afstanden dat plaatsvindt in Heerenveen van 2-5 maart 2023. We bekijken hier wie de favorieten zijn.

Voor allround dames die beter zijn op de korte afstanden (de 500 meter en de 1500 meter), lijkt de 3000 meter soms al een brug te ver. Deze afstand is dan nog niet eens de langste afstand tijdens het EK allround, dit is namelijk de 5000 meter.

Wat geldt voor de 5000 meter, vlakke rondjes rijden, geldt ook voor de 3000 meter, maar dan toch in een aanzienlijk hoger tempo.

Volgens de experts moeten vlakke ronden dan ook zo vlak zijn als het polderlandschap, in een constant en eindeloos ritme. De afzet moet krachtig blijven en de bochten vloeiend doorlopen.

Voor de lange afstanden, waaronder deze 3000 meter bij de vrouwen, is het zoeken naar de ontspanning in het lichaam en op hetzelfde moment de pijn kunnen verdragen.

Waar anders dan in Salt Lake City is het wereldrecord gereden. We moeten wel een paar jaartjes terug, want in maart 2019 was het de tengere Martina Sáblíková uit Tsjechië die hier voor zorgde. Deze sympathieke schaatsster reed een tijd van 3.52,02.

Favorieten 3000 meter vrouwen

De titel op deze afstand lijkt vooraf te gaan naar Ragne Wiklund uit Noorwegen of de Nederlandse Irene Schouten. De Nederlandse is trouwens in het bezit van het baanrecord in Thialf met een tijd van 3.54,04.

Bij de favorieten 3000 meter vrouwen horen ook Joy Beune en Marijke Groenenwoud. De Candese NIsabella Weidemann zien we als outsider. Het hangt een beetje af van de vorm van haar dag.

Bekijk ook wie de favorieten zijn op andere afstanden

Deze lange afstand voor de dames is niet het enige onderdeel waar we stil bij staan. Er zijn nog een aantal andere afstanden die we uitvoerig gaan bespreken. Dit zijn;