De UEFA-tussenronde

We gaan je deze keer iets meer vertellen over de UEFA-tussenronde. Dat doen we voor een reden, want deze tussenronde kan van belang zijn voor Europese voetbal met Nederlandse inbreng.

Zoals je misschien wel weet, bepaald de UEFA-coëfficiëntenlijst hoeveel clubs per land er in Europa gaan uitwaaieren in de komende seizoenen. De stand op de lijst beslist niet alleen hoeveel clubs er in de drie competities gaan spelen, maar ook in welke competitie de teams gaan spelen.

De puntentelling van de coëfficiëntenlijst is de opsomming van de prestaties van de afgelopen vijf jaar per land. Ieder land is dan ook afhankelijk hoe goed (of slecht) de vertegenwoordigende clubs het doen in Europa. Hieronder vind je de huidige stand van de UEFA-coëfficiëntenlijst.

StandLandPunten 2022-2023Puntentotaal laatste 5 jaar
1Engeland16,571103,141
2Spanje12,42888,855
3Duitsland13,75079,106
4Italië11,92871,497
5Frankrijk10,91659,497
6Nederland10,30056,700
7Portugal10,00053,716

Puntentelling in een notendop

Voordat we uitleggen waarom deze tussenronde belangrijk is voor Nederland, gaan we eerst even uitleggen hoe punten verdiend kunnen worden. Per wedstrijd kan een club twee punten verdienen bij winst, een punt bij een gelijkspel. Het aantal punten moet worden gedeeld door het aantal clubs per land. Dit bepaalt de landencoëfficiënt.

Laten we dit aan de hand van een voorbeeld verduidelijken. Nederland is dit seizoen gestart met vijf clubs in Europa. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Twente. De ploeg uit Enschede heeft de groepsfase helaas niet weten te halen, maar wordt wel berekend in de puntentelling.

In de allerlaatste speelronde van de groepsfase wist Ajax te winnen uit bij de Glasgow Rangers, goed voor twee punten. Feyenoord won knap van Lazio Roma, goed voor twee punten. PSV wist ook te winnen, uit bij Bodø/Glimt. Alweer twee punten erbij.

De koek is nog niet op. AZ wist ook nog eens te winnen uit bij Dnipro-1. Daarmee zijn er acht punten vergaard. Deze moet gedeeld worden met het aantal startende clubs, vijf voor Nederland. Dit leverde Nederland daarom 1,60 punten op.

Niet alleen bij winst of een gelijkspel kunnen punten worden gesprokkeld. Het bereiken van een volgende ronde of bovenaan eindigen in een groep levert ook nog bonuspunten op.

Waarom een tussenronde?

Door het systeem van de UEFA in de verschillende Europese competities kunnen clubs die niet als winnaar in een groep zijn geëindigd, alsnog overwinteren.

  • Champions League: De nummers een en twee plaatsen zich direct bij de laatste zestien. De nummer drie speelt een tussenronde in de Europa League.
  • Europa League: De groepswinnaars (dit zijn er acht) zijn zeker van de achtste finales. De overige acht komen voort uit de tussenronde van de nummers drie uit de CL en de nummers twee uit de EL. Hierin komen daarom Ajax en PSV in actie.
  • Conference League: De groepswinnaars (dit zijn er acht) zijn zeker van de achtste finales. De overige acht komen voort uit de tussenronde van de nummers drie uit de EL en de nummers twee uit deze competitie.

Feyenoord (Europa League) en AZ (Conference League) stromen rechtstreeks door naar de achtste finales. Beide ploegen wisten als groepswinnaar te eindigen.

Waarom is deze tussenronde belangrijk voor Nederland?

Zoals je hebt kunnen zien op de UEFA-coëfficiëntenlijst is Nederland in een fel gevecht verwikkeld met Portugal om de begeerde zesde plek. Deze zesde positie geeft namelijk recht op twee directe tickets voor de Champions League en een kwalificatie ticket voor hetzelfde toernooi.

Voor Nederland zou dat betekenen dat in het seizoen 2024-2025 de clubs zich direct plaatsen voor de Champions League. De nummer drie van Nederland mag voorronde CL gaan spelen. Daarnaast geeft de zesde plek op de lijst ook recht op deelname van zes clubs in Europa.

Nu de hamvraag waarom de tussenronde van belang is voor Nederland. Daarbij kijken we met een schuin oog naar de Portugese ploegen. Van de zes ploegen die namens Portugal in Europa uitkomen zijn er nog vier over.

Benfica en Porto zijn nog vertegenwoordigd in de Champions League en spelen daarom geen tussenronde. Sporting Lissabon en Braga zijn wel veroordeeld tot het spelen van de tussenronde.

Portugal is met zes clubs in Europa is gestart en heeft daarom een deel-factor van zes op het aantal gehaalde punten in de tussenronde. Wij hebben een deel-factor van vijf, en is daarmee gunstiger.

Stel beide clubs uit beide landen winnen zowel uit als thuis in deze tussenronde. Het aantal behaalde punten is dan acht per land. Portugal heeft dan een coëfficiënt van 8/6=1,33 gehaald. Nederland ontvangt 8/5=1,60 punten.

UEFA Europa League tussenronde

Op 16 februari vindt de eerste confrontatie plaats. De returns zijn op 23 februari. De volgende ploegen gaan strijden om een plek bij de laatste zestien;

BarcelonaManchester United
Shakhtar DonetskRennes
AjaxUnion Berlin
SalzburgRoma
JuventusNantes
Sporting LissabonMidtjylland
LeverkusenMonaco
SevillaPSV

UEFA Conference League tussenronde

Ook in deze competitie zijn de speeldata 16 en 23 februari. De volgende ploegen gaan uitmaken wie de achtste finales gaan halen;

QarabagGent
TrabzonsporBasel
Bodø/GlimtLech Poznan
BragaFiorentina
LazioCluj
AEK LarnacaDnipro-1
SheriffPartizan
LudogoretsAnderlecht

Related Posts

Formule 1 gaat van start

Formule 1 gaat van start

Voorbeschouwing Europees clubvoetbal

Voorbeschouwing Europees clubvoetbal

Opvallende voetbal winter transfers

Opvallende voetbal winter transfers

Rondje langs de Europese velden

Rondje langs de Europese velden